Een deurkruk, een pinautomaat, een douchecabine of een kamer waarin zojuist iemand moest niezen; het zijn perfecte locaties voor bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. En als mens ontkom je er niet aan. Elke dag omringen we ons met dit gespuis. Helemaal niet erg. Want ook al kunnen ze allemaal een ziekte of een aandoening veroorzaken, meestal doen ze dat niet. Ons afweersysteem rekent makkelijk met de meeste belagers af.
Onze weerstand werkt meestal heel erg goed. Meestal, want soms word je toch ziek. Dat gebeurt als het aantal ziekteverwekkers te groot en te agressief is. Bijvoorbeeld als je bedorven voedsel eet. Of als een ziek persoon je besmet met griep. Als je afweer verzwakt is, ben je meer kwetsbaar. Zo eisen slaapgebrek, stress en een tijd slecht eten hun tol.
Een goede weerstand, start daarom bij precies die dingen die je moeder je al leerde. Goed je handen wassen, op tijd naar bed, een frisse slaapkamer en gezond eten.
Boodschappenlijstje eten voor je weerstand
De juiste voeding helpt je weerstand opkrikken en versterken. Met dit boodschappenlijstje houd je griep buiten de deur of versnel je het herstel.
- Vezelrijke voeding. Een gezonde darmflora is noodzakelijk voor een goede weerstand, omdat een groot deel van ons immuunsysteem in onze darmen zit. Haal vezels uit onder andere groente, fruit en volkorenproducten.
- Vitamine C is een belangrijke vitamine voor je weerstand. Je vindt het in groente en fruit, van sinaasappels tot koolsoorten.
- Variatie. Door voldoende te variëren, krijg je alle voedingsstoffen binnen.
- Vitamine A, heeft de huid en het immuunsysteem nodig. Het zit onder andere in dierlijke producten (vlees, vis, zuivelproducten en eidooiers).
- Voldoende water (minimaal twee liter vocht per dag). Het drinken van voldoende water voorkomt uitdroging van de slijmvliezen en houdt het immuunsysteem in goede conditie.
- Knoflook. Een eeuwenoud gezondheidsadvies, knoflook helpt verkoudheid voorkomen. Dit komt door het stofje allicine.
- Noten. Het mineraal selenium zit in noten, zoals amandelen en walnoten, maar ook in vis en zilvervliesrijst. Het versterkt het immuunsysteem.
- Eiwitten, zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Je hebt het nodig voor het produceren van onder andere antilichamen en enzymen voor het immuunsysteem. Bonen, vis en eieren zijn eiwitrijk.
- Vitamine D, helpt griep voorkomen. Je haalt het uit daglicht, maar ook uit melkproducten, sinaasappels en vette vis.