• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Weerstand

Een deurkruk, een pinautomaat, een douchecabine of een kamer waarin zojuist iemand moest niezen; het zijn perfecte locaties voor bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. En als mens ontkom je er niet aan. Elke dag omringen we ons met dit gespuis. Helemaal niet erg. Want ook al kunnen ze allemaal een ziekte of een aandoening veroorzaken, meestal doen ze dat niet. Ons afweersysteem rekent makkelijk met de meeste belagers af.

Onze weerstand werkt meestal heel erg goed. Meestal, want soms word je toch ziek. Dat gebeurt als het aantal ziekteverwekkers te groot en te agressief is.  Bijvoorbeeld als je bedorven voedsel eet. Of als een ziek persoon je besmet met griep. Als je afweer verzwakt is, ben je meer kwetsbaar. Zo eisen slaapgebrek, stress en een tijd slecht eten hun tol.

Een goede weerstand, start daarom bij precies die dingen die je moeder je al leerde. Goed je handen wassen, op tijd naar bed, een frisse slaapkamer en gezond eten.

Boodschappenlijstje eten voor je weerstand

De juiste voeding helpt je weerstand opkrikken en versterken. Met dit boodschappenlijstje houd je griep buiten de deur of versnel je het herstel.

  • Vezelrijke voeding. Een gezonde darmflora is noodzakelijk voor een goede weerstand, omdat een groot deel van ons immuunsysteem in onze darmen zit. Haal vezels uit onder andere groente, fruit en volkorenproducten.
  • Vitamine C is een belangrijke vitamine voor je weerstand. Je vindt het in groente en fruit, van sinaasappels tot koolsoorten. 
  • Variatie. Door voldoende te variëren, krijg je alle voedingsstoffen binnen. 
  • Vitamine A, heeft de huid en het immuunsysteem nodig. Het zit onder andere in dierlijke producten (vlees, vis, zuivelproducten en eidooiers). 
  • Voldoende water (minimaal twee liter vocht per dag). Het drinken van voldoende water voorkomt uitdroging van de slijmvliezen en houdt het immuunsysteem in goede conditie. 
  • Knoflook. Een eeuwenoud gezondheidsadvies, knoflook helpt verkoudheid voorkomen. Dit komt door het stofje allicine. 
  • Noten. Het mineraal selenium zit in noten, zoals amandelen en walnoten, maar ook in vis en zilvervliesrijst. Het versterkt het immuunsysteem. 
  • Eiwitten, zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Je hebt het nodig voor het produceren van onder andere antilichamen en enzymen voor het immuunsysteem. Bonen, vis en eieren zijn eiwitrijk. 
  • Vitamine D, helpt griep voorkomen. Je haalt het uit daglicht, maar ook uit melkproducten, sinaasappels en vette vis.
Vorige bericht Verstoorde darmflora
Volgende bericht Wat is gezond eten

Weerstand

Ons lichaam heeft een perfect werkend mechanisme om het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit is het immuunsysteem, ook wel ons afweersystemen of ‘onze weerstand’ genoemd.

Calcium voor de weerstand
Het mineraal calcium is vooral bekend als een mineraal dat belangrijk is voor de groei. Dat klopt; we hebben calcium nodig voor de opbouw van het botweefsel.

Calcium is echter ook van belang voor het behoud van een goede weerstand. Zo kan de kalkbehoefte veranderen door het gebruik van geraffineerde voeding, zoals producten die van wit meel (bloem) en witte suiker zijn gemaakt. Ook tijdens een zwangerschap kan de behoefte groter zijn.

Door vaak naar buiten te gaan en te bewegen, wordt de opname van kalk bevordert. Maar ook goede, calciumrijke voeding is van belang. Zuivelproducten bevatten veel kalk. Geef de voorkeur aan yoghurt, biogarde, karnemelk en kwark.

Het gezondheidsproduct A.Vogel Urticalcin bevordert het vermogen van het lichaam om uit het voedsel de noodzakelijke mineralen, in het bijzonder calcium, op te nemen.

Hoe het afweersysteem werkt
Ons lichaam staat dagelijks bloot aan honderden miljoenen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Allemaal kunnen ze een ziekte of aandoening veroorzaken. Dat gebeurt heel vaak niet, meestal rekent ons eigen afweersysteem met deze belagers af. Gelukkig maar, want bacteriën kunnen zich in een razend tempo vermenigvuldigen. Zo kan één bacterie die eenmaal in ons lichaam is binnengedrongen voor miljoenen nakomelingen zorgen. De giftige stoffen die ze uitscheiden kunnen ons ziek maken.

Die verdediging begint al met de huid. De verschillende huidlagen, met een vet- en zuurlaagje, houden veel ziekteverwekkers buiten. Ook andere delen van het lichaam zijn goed beveiligd. Een mooi voorbeeld is het oog. Traanvocht zorgt niet alleen voor het schoonspoelen van het hoornvlies, maar bevat ook stofjes (enzymen) die bacteriën onschadelijk maken. Mocht een bacterie er toch in slagen om in het bloed te komen, dan staat er leger aan verdedigers klaar om te hulp te komen, zoals verschillende soorten witte bloedcellen. Eén voorbeeld zijn de macrofagen, letterlijk ‘veelvraten’. Deze witte bloedcel valt letterlijk alles aan wat verdacht is en slokt dat op. Ze kunnen wel honderden indringers ‘opeten’ voordat ze zelf sterven.

Toch ziek
Onze afweer is van nature een goedwerkend systeem. Maar toch worden we van tijd tot tijd ziek. Hoe kan dat?

Er zijn in hoofdzaak twee oorzaken:

  1. Er is een overmacht aan ziekteverwekkers, of hun aanval is te heftig. Wie bijvoorbeeld bedorven voedsel eet, krijgt zoveel ziekmakende bacteriën binnen dat die de overhand hebben. Hetzelfde gebeurt als een ziek persoon ons besmet met griep; het influenzavirus is zo besmettelijk en agressief dat het zich razendsnel vermenigvuldigt waardoor we toch griep krijgen.
  2. Als onze afweer verzwakt is, zijn we meer kwetsbaar. Zo kan slaapgebrek, stress of een periode ongezond en ongevarieerd eten, zijn tol eisen. Maar ook iemand die herstellende is van een operatie, een ziekte of een bevalling, kan een verminderde weerstand hebben.

We kunnen ons lichaam in de strijd tegen ziekten op twee manieren helpen: allereerst door de ziekteverwekkers zoveel mogelijk te vermijden. Handen wassen is daarvan een simpel, maar effectief voorbeeld. Maar ook hygiëne in huis is belangrijk; zoals het hygiënisch bewaren en bereiden van voedsel en het regelmatig ventileren van de slaapkamers.

Aan de andere kant kunnen we proberen ons lichaam zoveel mogelijk te versterken tegen de ziekmakende bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. We bouwen een betere weerstand op door een gezonde levensstijl. Dat betekent goed en gevarieerd eten, veel drinken, voldoende slapen en regelmatig bewegen.

Zelf de weerstand versterken volgens Alfred Vogel
Zelf proberen de weerstand te verbeteren, is volgens Alfred Vogel de manier bij uitstek om ziektes te voorkomen. Een gezonde leefwijze en goede voeding geven het lichaam de beste kansen om de lichamelijke afweer te vergroten tegen een ziekte. Ook homeopathische geneesmiddelen kunnen daarbij helpen. Het doel is dat uiteindelijk het lichaam zelf in staat is de gezondheid te herwinnen en te behouden. Die aanpak is de rode draad bij bijna alle aandoeningen die verband houden met ons afweersysteem, zoals koorts, griep en verkoudheid.

Bacteriën, virus, schimmels, parasieten – wie doet wat?

  • Bacteriën. Veruit de meeste bacteriën zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Veel bacteriën doen juist heel nuttig werk, bijvoorbeeld in onze darmen. De bacteriën die ons ziek maken, dringen ons lichaam binnen en vermenigvuldigen zich. Ze nemen stoffen op en scheiden giftige stoffen uit (toxinen), die toxinen maken ons ziek.
  • Virussen zijn kleiner dan bacteriën en vaak veel ziekmakender. Omdat ze niet zelfstandig kunnen overleven, leven ze van een andere cel. Het virus dringt een cel binnen, waar het zichzelf door middel van het daar aanwezige DNA kopieert. De cel sterft en de virusdeeltjes komen in grote hoeveelheden vrij en vallen omliggende cellen aan waar het allemaal weer van voren af aan begint. Zo ontstaan bijvoorbeeld verkoudheid en griep, maar ook kinderziekten als de mazelen.
  • Schimmels leven van afvalstoffen en levende organismen. Er bestaan honderdduizend soorten, waarvan een klein deel ziekmakend is. Schimmels hebben het meestal op de huid en de slijmvliezen voorzien.
  • Parasieten zijn minuscule diertjes die leven ten koste van een gastvrouw of  gastheer. Bekende parasieten zijn teken, vlooien, muggen, mijten, luizen en de malariaparasiet. De parasiet is gevaarlijk omdat ze via het bloed bacteriën en virussen kunnen verspreiden, zoals malaria of de ziekte van Lyme.

Geluk is besmettelijk
Griep is besmettelijk. En waterpokken. Maar: geluk is óók besmettelijk. Het is door wetenschappers zelfs berekend. Een gelukkige vriend vergroot de kans op ons eigen geluk met vijftien procent. Vrolijke vrienden-van-vrienden doen onze gelukskansen stijgen met tien procent. Zelfs een gelukkige vriend-van-een-vriend-van-een-vriend laat ons geluksgevoel met zes procent toenemen. En dat is veel. Ter vergelijking: een financiële meevaller vergroot de kans op geluk met maar twee procent. Om ‘besmet’ te worden met geluk moeten we ons omringen met een netwerk van gelukkige mensen.

Vorige bericht Natuurlijk en gezond leven
Volgende bericht Verminderde weerstand

Bron

NaamNatuurlijk & Gezond
Datum©2011 Mix Media B.V., Lelystad
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN978-90-75690-54-5

Primaire Sidebar