Ons lichaam maakt met behulp van zonlicht vitamine D aan in de huid. Een prachtig zelfverzorgend mechanisme. Er zijn alleen twee problemen: de zomerzon is verdwenen en in dit jaargetijde komen we amper buiten. Moeten we onze toevlucht nemen tot vitamine D uit een potje?
Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden.
Maar vitamine D doet veel meer, blijkt uit nieuwe onderzoeken. De laatste vijf jaar zijn er onderzoeken verschenen die laten zien dat een vitamine D-spiegel van 75 nmo/l de ontwikkeling tegengaat van verschillende auto-immuunziekten, diverse kankersoorten (zoals dikkedarmkanker en borstkanker), diabetes, luchtweginfecties en MS.
In de zomer staat de zon hoog genoeg en bereiken voldoende uv B-stralen de aarde, waardoor onze huid genoeg vitamine D kan aanmaken.
Zodra de ‘r’ in de maand zit, is dit niet meer het geval. De natuurlijke lichttherapie is verdwenen en we zijn dan grotendeels afhankelijk van de voorraad vitamine D die ons lichaam gedurende de zomer heeft opgeslagen in vetweefsel en de lever. Veel Nederlanders blijken daarom in de herfst en winter een vitamine D-tekort te hebben.
De zon maakt ons vrolijk
Daarvoor hebben we geen wetenschappelijk bewijs voor nodig. Wat wel nuttig is om te weten, is dat een tekort aan vitamine D (bijvoorbeeld als gevolg van te weinig zonlicht) het serotoninegehalte in de hersenen verlaagt. Een tekort aan serotine wordt in verband gebracht met depressieve gevoelens. Supplementen met vitamine D zouden hierdoor positief kunnen werken bij een winterdepressie.
Vitamine D zit van nature in vette vis, lever(worst) en eieren en een klein beetje in vlees, roomboter en volle zuivelproducten.
Vitamine D wordt in Nederland toegevoegd aan halvarine, margarine en vloeibare bak- en braadproducten. Gebruik je veel olijfolie in de keuken, zorg dan dat je op een andere manier voldoende vitamine D binnenkrijgt, bijvoorbeeld via een supplement.
De vroegere lepel levertraan was lang zo gek nog niet, zeggen steeds meer artsen en wetenschappers. Zij pleiten voor een verhoging van het huidige advies voor vitamine D van de Gezondheidsraad, maar krijgen (nog) geen gehoor. Landen als Duitsland, Amerika, Polen en Canada stelden hun advies wel bij naar aanleiding van nieuwe onderzoeksresultaten. Zo wordt aan de Duitse burgers geadviseerd meer vitamine D te slikken dan wij. Bij hen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D vier keer hoger dan in Nederland. Ook maken onze oosterburen geen onderscheid tussen leeftijden en seksen. Iedereen hoort minimaal een vitamine D-spiegel te hebben van 50 nmol/l.
Een vitamine D-tekort is alleen aan te tonen door bloedonderzoek.
Een vitamine D-tekort geeft vage klachten, zoals moeheid en lusteloosheid. Ook pijnlijke botten, zwakke spieren en spierkrampen kunnen wijzen op een ernstig tekort aan vitamine D.
Het huidige advies van de Gezondheidsraad luidt 10 microgram (400 IE) extra vitamine D (druppels of tabletje) voor kinderen tot vier jaar, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Mensen die botontkalking hebben en ouderen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, hebben 20 microgram vitamine D extra nodig.
Webtip
Op vitaminedtekort.nl brengt reumatoloog Richard Verheesen interessante feiten en inzichten over vitamine D samen.
Leestip
Het boek Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten van orthomoleculair arts Gert Schuitemaker is al een aantal jaar geleden verschenen (2008), maar daardoor niet minder interessant. In dit boek sluit Schuitemaker zich aan bij een groep internationale wetenschappers die een dagdosis adviseren van 50 microgram, oftewel 2000 IE (Internationale eenheden) vitamine