Ken je vis(waar)
Het recept vam gezonder leven draait meestal om het woord ‘minder’. Kijk minder op die smartphone, Ga minder zitten. En snacken? Dat moet écht minder… Bleeeh. Mag het ook eens draaien om meer? Jazeker! Vis eten. dat zouden we echt meer moeten doen. Je lijf maakt een sprong van plezier door die gezonde visvetzuren.
Vette vis maakt je soepel
Wilde makreel, tonijn, zalm, haring, sardine en paling. Het zijn niet alleen allemaal vissen, ze hebben nog een belangrijke overeenkomst: ze zijn vet en horen daardoor één tot twee keer op ons bord te liggen. Deze vissen bevatten namelijk een relatief hoog omega 3-vetzurenconcentratie. Deze vetzuren zitten vooral in vissen die in koud water zwemmen. Dat zit als volgt: het vet helpt koudwatervissen bij het bewaren van de juiste lichaamstemperatuur. Dat vet zit vol onverzadigde vetzuren die in koud water zo vloeibaar zijn als olie, waardoor de vis soepel kan bewegen. Bijzonder feitje: de opname van vetzuren verbetert als je ook veel groente eet. Dus boter bij de vis? Nee: broccoli bij de vis!
Ik voel vettigheid
Omega 3-vetzuren hebben een postitief effect op je huid en haar, je humeur, bloeddruk en geheugen. Het regelmatig eten van vette vis vermindert zelfs het risico op een hartaanval en is om die reden een vaste waarde in het mediterrane dieet.
Paling
Het is een ware delicatesse: paling: Nog maar vijftig jaar geleden zaten alle wateren in Europa, en dus ook die in Nederland, er vol mee. Sindsdien is de palingstand spectaculair gedaald. Dat heeft meerder oorzaken, zoals barrières als dammen en gemalen, vervuiling, overbevissing en stroperij. Het beschermen en herstellen van de palingstand is daarom zeer belangrijk. Dat gebeurt via het opheffen van migratiebarrières, het verbeteren van leefgebieden, het verduurzamen van consumptie, visserij en handel, het uitzetten van jonge palingen en het tegengaan van illegale handel in aal. Voorzichtig zijn met deze vis dus; geniet van paling, maar eet hem met mate en verstand.
Overbevissing en kweekvis
Vis is lekker, maar overbevissing is een minder zoetsappig Disney-verhaal. En hoewel gekweekte vis als een goede keuze klinkt tegen overbevissing, is dat niet helemaal waar. Veel vis komt uit kwekerijen waar de vissen worden volgestopt met antibiotica en soms zelfs chemische kleurstoffen. Veel gekweekte vis zit in bassins en wordt soms gevoerd met wild gevangen vis of vismeel. Kweekvis is dus niet een synoniem voor duurzaam. Soms is de vis die is gevangen in de zee echt beter. Gelukkig is er genoeg vis in de winkel te koop die op een duurzame manier is gevangen (MSC-keurmerk) of die op een milieu- en diervriendelijke manier is gekweekt (ASC). De afgelopen jaren is er veel gebeurd op het gebied van duurzaamheid, in elk geval in de Noordzee. Van vangstquota tot betere visvangsttechnieken en duurzame gecertificeerde visserijen. Ga je voor in het wild gevangen vis? Dan is het goed om te weten dat het met de haring- en makreelstand in de Noordzee goed gaat. Deze vissen kun je dus met een gerust hart eten. Fijn, want het zijn topleveranciers van omega 3-vetzuren.
Wat is een omega vetzuur?
Omega vetzuren zijn ‘onverzadigde’ vetzuren, waarbij het nummer (omega 3,6 of 9) de plaats aangeeft van de eerste onverzadigde binding in het vetzuur. Oeps, klinkt dat biochemisch? Ja, maar dat is het ook. Onthoud dat omega 3 bijna uitsluitend voorkomt in vis en schaal- en schelpdieren. Vooral de nette vissoorten zijn belangrijke bronnen. Onthoud dus dit rijtje: makreel, zalm, paling, haring, sardines en ansjovis.
Bestaat biologische vis?
Biologisch vlees, dat kennen we. Maar biologische vis? Niets is meer biologisch dan een vis die in het wild rondzwom, denk je misschien. Maar zo het werkt het dus niet. Wilde vis kán niet als biologisch worden gekeurd, omdat de omstandigheden waarin de vis heeft geleefd niet gecontroleerd kunnen worden. Zie je dus biologische vis liggen in de super, dan is die dus altijd gekweekt.
Zoute haring is… zout!
De gezouten haring bevat veel zout. Maar wist je dat gerookte zalm nóg meer zout bevat? Van zout, beter gezegd natrium, moet je niet te veel binnenkrijgen. Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan zes gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Wanneer je dus zoute haring hebt gegeten of een broodje met gerookte zalm, is het verstandig te letten op je natriuminname van die dag.