Fabrikanten doen er alles aan om het ons zo makkelijk en lekker mogelijk te maken in de keuken. Met wereldgerechten, kruidenmixen en zakjes voor sausjes. Zelfs een taart kun je maken door allerlei zakjes te mengen met water en een ei. Maar word je ook dikker als je veel kookt met pakjes en zakjes?
Met pakjes en zakjes wordt smaak en vooral gemak gegarandeerd. Maar pakjes en zakjes staan ook garant voor smaakversterkers, conserveermiddelen, kleurstoffen en veel zout en suiker. Koken met pakjes en zakjes zal dus niet direct zorgen voor allerlei extra kilo’s. Het vervelende van pakjes en zakjes is wél dat er veel inzit wat je zelf niet weet, laat staan kent. En zo mik je soms ongemerkt veel suiker in je eten of veel zout.
Als je zelf kookt met alleen verse ingrediënten, overkomt je dat niet. Je houdt zelf de regie. Je weet precies hoeveel boter je hebt gebruikt, dat je een lepel suiker door de worteltjes roert of dat je room door de soep doet. Je kiest bewust voor bepaalde ingrediënten en laat andere zaken juist bewust weg.
Koken zonder pakjes en zakjes is niet moeilijk en tijdrovend. Het begint wel bij een goede voorraadkast, een paar goede kookboeken waaruit je echt goede en makkelijke inspiratie haalt. En tijd. Koken kost nu eenmaal meer voorbereiding én meer tijd dan een pakje openknippen of een doos losscheuren.
E-nummers
E-nummers hebben geen voedingswaarde, ze worden toegevoegd aan producten om verschillende eigenschappen te verbeteren, zoals kleur, smaak of houdbaarheid. E-nummers kunnen stoffen zijn uit planten of dieren, of ze zijn in een fabriek gemaakt.
Een toevoeging komt niet zomaar op de markt, ze worden eerst goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit. Een E-nummer geeft aan dat de stof goed gecontroleerd is en veilig is. Ook biedt een E-nummer de zekerheid dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Als je E-nummers wilt beperken of vermijden, kies dan voor onbewerkte producten.
Doe-het-zelf-tip 1: Gebruik een kookboek
Zelf koken is niet makkelijk omdat de inspiratie vaak ontbreek. Je hebt vast heel veel (ongebruikte) kookboeken. Leg elke week een kookboek op het aanrecht en kook daar minimaal een keer uit.
Doe-het-zelf-tip 2: Maak het lekker
- Besprenkel gekookte worteltjes met versgeperst sinaasappelsap
- Bestrooi gekookte broccoliroosjes met geroosterde sesamzaadjes
- Stoom plakjes verse gemberwortel en stukjes bosui mee met groenten, kip of vis
- Besprenkel gestoomde vis met een sausje van gelijke delen limoensap en sojasaus
- Serveer gestoomde broccoli met een sausje van gelijke delen groene pesto en citroensap
- Bak een lepeltje currypasta mee met kip en oosterse roerbakgroenten
- Besprenkel roergebakken vis met zoete chilisaus en fijngehakte koriander
- Roer een eetlepel tomatenpuree en theelepel gedroogde basilicum door de jus