Citroenen zijn gezond … en zuur! Wat voor effect heeft dat op je lichaam? Je lichaam kan namelijk verzuren (echt!). Weet jij hoe zuur jouw lijf is?
Verzuren door regen
Terwijl we letten op calorieën, koolhydraten en E-nummers, besteden we weinig aandacht aan zuren en basen. Zonde! Vergelijk het met bossen en akkers die verzuren door de regen. Dat heeft slechte gevolgen. Bij ons werkt dat een beetje hetzelfde. Of je nu gezond of ongezond leeft, ziek of kerngezond bent: iedereen verzuurt in meer of mindere mate.
De termen zuren en basen hebben te maken met het voedsel dat we eten. Na de spijsvertering start de stofwisseling van ons eten. Als dit klaar is, blijft er een zure of basische rest over in het lichaam. Eet je veel verzurend voedsel, dan doet je lichaam aanspraak op kostbare mineralen.
Zo zuur als een citroen
Bij zuur voedsel denk je al snel aan citroen, azijn of zuurkool. Maar het gaat niet om de smaak zuur, maar om de pH-waarde. De pH-waarde geeft de zuurtegraad aan. Juist voedsel dat zuur smaakt of een lage pH-waarde heeft, wordt in het lichaam soms omgezet in iets basisch (alkalisch). Dat geldt andersom ook voor niet-zuur voedsel.
Een wirwar aan cijfertjes
Ons bloed is van nature licht alkalisch. De pH-waarde ervan schommelt tussen de 7.35 en 7.45. Een pH-waarde van nul betekent volledig zuur en een pH-waarde van 14 geheel alkalisch. Een pH-waarde van zeven is neutraal.
Test je zuurtegraad
Om je zuurtegraad te testen, hoef je geen ingewikkelde formulieren in te vullen of naar het ziekenhuis te gaan. Het is een kwestie van een setje pH-strips of -testpapiertjes kopen bij de drogist of apotheek. Deze dompel je in je ochtendurine. Is de waarde lager dan 6,4? Dan kan het duiden op verzuring. Zure urine kan echter ook andere oorzaken hebben. Tip: doe deze test voordat je begint met het nieuwe voedingspatroon en achteraf. Zo kun je het verschil goed meten.
Alkalisch dieet, zuur-basedieet, zuren en basen, ontzuren, alkalinedieet? Het betekent allemaal (min of meer) hetzelfde!
Is ontzuren hetzelfde als detoxen?
Nee! Bij detoxen reinig je het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Tot zover komt het overeen met ontzuren. Maar detoxen doe je vaak twee of drie keer per jaar. Je gooit je eetpatroon voor enkele dagen drastisch om, maar gaat daarna meestal weer op de oude voet verder. Ontzuren is meer een way of life, waarbij je de samenstelling van je eten verandert.
pH-waar·de (de; v; meervoud: pH-waarden, pH-waardes)
afkorting van: potentiaalhydrogeniumwaarde (maat voor de zuurgraad van een vloeistof)
Zuur, zuurder, zuurst
Sterk basevormend voedsel: groenten, fruit, aardappelen.
Basevormend voedsel: “vloeibare” melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt) en kiemen
Zwak zuurvormend/zwak basevormend voedsel: kwark, noten, zaden
Zuurvormend voedsel: peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas
Sterk zuurvormend voedsel: vlees, vis, gevogelte, ei en soja(producten)
Is ‘zuur’ voedsel ongezond?
Nee! Maar een overvloed aan zuurvormend voedsel wel. Het gaat om de juiste balans. Voor de juiste balans moet onze voeding voor tachtig procent basevormend zijn en slechts voor twintig procent uit zuurvormend voedsel bestaan.