• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Wratten

Hoe merk ik het?

  • Ronde verdikkingen in de huid, scherp afgegrensd van de omgeving
  • één millimeter tot één centimeter groot, soms samenvloeiend tot grotere oppervlakken
  • Ruw oppervlak, soms ook bloemkoolachtig.
  • Vooral voorkomend op handen, knieën, voetzolen
  • Pijnloos, maar op drukpunten (voetzool) wel pijn veroorzakend

Hoe werkt het?

    Wratten zijn gezwelletjes in de huid, rond, met een doorsnede van één tot tien millimeter. Ze hebben een wat ruw oppervlak. Soms groeit een aantal wratten samen tot een groter geheel. Wratten zien we meestal aan de handen, knieën, soms ook in het gelaat en onder de voetzolen, maar ze kunnen overal voorkomen. Ze komen het meest voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen zijn ze niet zeldzaam. Wratten onder de voetzolen (verrucae plantares) zijn vaak bedekt met en omgeven door een eeltlaag. Ze zijn dan vaak herkenbaar als een groepje donkere puntjes in de huid. Wratten zijn in principe pijnloos. Door hun lokalisatie kunnen ze soms wel pijn veroorzaken: wratten onder de voetzool, vooral onder de hak en de bal van de voet vormen met het omgevende eelt een knobbel die erg pijnlijk kan zijn als men erop staat.

Hoe ontstaat het?

    Wratten ontstaan als gevolg van besmetting met een virus, het Humaan Papilloma Virus, type 1 en 2. Door direct contact kan het van de een aan de ander doorgegeven worden. Geleidelijk aan ontwikkelt men weerstand tegen het virus. Dat is de reden dat de meeste wratten na verloop van tijd (meestal na een jaar of twee) spontaan verdwijnen. Ook is dat de reden dat men wratten vaker ziet bij kinderen: de meeste volwassenen hebben immers al weerstand opgebouwd.

Hoe ga ik er zelf mee om?

    Wratten zijn onschuldig, (meestal) niet pijnlijk en ze verdwijnen vrijwel altijd spontaan. Men zou dus dit moment van verdwijnen rustig kunnen afwachten. Toch willen veel mensen eraan behandeld worden. Vooral om cosmetische redenen, om sociaal isolement te voorkomen (wratten zijn “vies”) en soms vanwege de pijnklachten (vooral bij voetwratten). Er zijn verschillende behandelmethoden. Ze zijn alle bewerkelijk en succes is bij geen der methoden gegarandeerd. Bij de apotheek kunt u een flesje salicylcollodium 20 procent kopen. Hiermee stipt u de wrat dagelijks aan, bijvoorbeeld met de achterkant van en lucifer. Eventueel de omgevende huid beschermen met wat vaseline. U laat het drogen en plakt de wrat af met een pleister. Na verloop van tijd de verweekte bovenlaag van de wrat afkrabben en zo doorgaan tot de wrat verdwenen is. In de plaats van salicylcollodium kan men een zalf gebruiken: salicyl 40 procent in vaseline. Vooral voor voetwratten is deze zalf geschikt. Men knipt of ponst een gat ter grootte van de wrat in een pleister en plakt die over de wrat. Op het gat wordt de zalf aangebracht en daarover een nieuwe pleister. De bovenlaag van de wrat en het eelt zal na enkele dagen verweken en kan weggekrabd worden. De pijnlijke knobbel wordt daardoor steeds dunner en minder pijnlijk. Uiteindelijk bereikt men de kern van de wrat, maar dat kan soms enkele maanden duren.

Hoe gaat de arts er mee om?

    Een alternatief is de wratten aan te stippen met vloeibare stikstof. Door de zeer koude verdampende stikstof ontstaat een blaar waardoor de wrat loslaat van de onderlaag. Vaak moet deze procedure een aantal malen herhaald worden. Geheel pijnloos is de behandeling niet. Voor voetwratten is deze methode minder geschikt omdat de huid van de voetzool zò dik is dat de koude de kern van de wrat niet bereikt. De meeste huisartsen houden regelmatig een “wrattenspreekuur” waarop wratten aangestipt worden.

Vorige bericht Wegblijven van de menstruatie, u hebt voorheen wel gemenstrueerd
Volgende bericht Ziekte van Lyme

Wratten

Wratten zijn gezwelletjes in de huid, rond, met een doorsnede van één tot tien millimeter.

Vorige bericht Waterwratjes
Volgende bericht Aambeien

Wratten

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid. Ze kunnen klein zijn, maar zich ook ontwikkelen tot de grootte van een erwt. Wratten zijn onschuldig. Meestal verdwijnen ze vanzelf binnen twee jaar. Wratjes op de voetzolen of op de tenen, geven soms wel last.

In veel gevallen worden wratten veroorzaakt door een virus. Als het virus in contact komt met de huid, kan de wrat ontstaan. Vooral in gymzalen en zwembaden waar het vochtig is, kan het virus gemakkelijk zijn gang gaan. Wanneer het virus zich in de huid heeft genesteld, ontstaat de celtoename die bekend staat als wrat.

Zelf doen bij wratten

Loop niet op blote voeten in gymzalen of in zwembaden, dat vermindert de kans op wratten. Ga niet aan een wrat krabben; dan kunnen er meer ontstaan. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne en een optimale lichamelijke weerstand.

Wanneer een wrat of moedervlek gaat jeuken en/of in korte tijd groter, dikker of donkerder wordt of makkelijk gaat bloeden, raadpleeg dan beslist uw dokter.

Knoflook en wratten

Op kinderleeftijd verdwijnen twee van de drie wratten binnen twee jaar. Bij volwassenen gaan wratten ook vanzelf weg, maar dit duurt veel langer.

Wie niet zo veel geduld heeft, kan een huismiddeltje met knoflook proberen.

Rasp een bol knoflook en vermeng deze met fijngemalen zeezout en enkele druppels azijn. Bewaar het mengsel een paar dagen in een koele ruimte en wrijf dit over de wrat. Er zijn ook andere huismiddeltjes bekend, zoals de wrat inwrijven met de binnenkant van een tuinbonenschil of met een doorgesneden ui.

Vorige bericht Huidinfectie
Volgende bericht Zonnebrand

Wratten

Wratten zijn sterke verdikkingen in de hoornlaag van de huid. Ze kunnen heel klein zijn, maar zich ook ontwikkelen tot de grootte van een erwt. Men neemt aan dat wratten door een virus worden veroorzaakt. Wanneer deze zich in de huid heeft genesteld, ontstaat de celwoekering die bekend staat als wrat. Wratten komen bij kinderen meer voor dan bij volwassenen en bij meisjes vijfmaal meer dan bij jongens. Op de handen vormen ze een onesthetisch verschijnsel, maar op de voetzolen kunnen ze uiterst hinderlijk zijn. Het virus kan in gymnastiekzalen en in zwembaden gemakkelijk worden overgebracht. Daarom is het dragen van sokken of schoeisel op zulke plaatsen zeker aan te bevelen. Vermijd het aan de wratten te krabben. Dit kan tot gevaarlijke complicaties leiden.

Wie van zijn wratten verlost wil worden, kan kiezen uit een aantal middelen en methoden die allemaal hun succes hebben bewezen. Het kan nodig zijn verschillende methoden en middelen uit te proberen totdat u de behandeling heeft gevonden die in uw geval resultaat heeft. Soms moet u de behandeling enkele weken voortzetten. Geef daarom de moed niet te vlug op. Succes hangt af van volharding.

Velen hebben succes gehad met een knoflookkompresje (knoflook kneuzen of in een speciaal knoflookpersje fijnpersen) dat ze met een pleister op de wrat fixeren (let op: voorzichtig beginnen; er kan blaarvorming optreden). Ook het geregeld inwrijven van de wrat met de binnenkant van een tuinboonschil heeft velen geholpen. Natuurlijk kunt u enkele van de genoemde methoden ook afwisselend toepassen.

Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij wratten kunnen worden gebruikt.

Thuja tinctuur (uitwendig)
(stip de wrat aan met een in Thuja tinctuur gedrenkt wattenstaafje) heeft antivirale eigenschappen.

Opmerking:
Thuja tinctuur mag alleen uitwendig worden gebruikt.

Mierikswortel tinctuur
(stip de wrat aan met een in Mierikswortel tinctuur gedrenkt wattenstaafje) heeft een blaartrekkende werking, vergelijkbaar met die van knoflook.

Vorige bericht Wondbehandeling (algemeen)
Volgende bericht Zenuwzwakte

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primary Sidebar