Nodig
- 500 gram verse ansjovis
- 1/2 onbespoten citroen
- 2 takjes peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- zout, versgemalen peper
- bruin stokbrood
Bereiding
Verwijder de koppen, snijd de ansjovis aan de buikzijde open, haal de ingewanden weg en spoel ze uit. Droogdeppen met keukenpapier. Rasp een stukje citroenschil en snijd de vrucht in schijfjes. Hak peterselie fijn. Pel knoflooktenen, halveer ze in de lengte en bak ze zachtjes bruin. Haal de tenen uit de pan, laat ze iets afkoelen, fijn snipperen en vermengen met citroenrasp plus peterselie. Bak de ansjovis in de knoflookolie tot het velletje krokant is. Bestrooien met zout en peper, het peterseliemengsel erover en garneren met een schijfje citroen. Serveer de vis direct uit de pan en geef er brood bij.
Tip: Ansjovis uit blik kunt u ontzilten door de uitgelekte visjes een half uur in een kop melk te laten weken.
Tip: Verse ansjovis kunt u vervangen door sprot of sardines. Deze laatste hebben een stugger vel dan ansjovis.