met kalkoen en cranberry
Benodigheden (voor 6 stuks):
- olijfolie om in te vetten
- 200 g farfalle (vlindervormige pasta)
- 100 g jonge spinazie, gewassen
- 200 g lichte kalkoenborst, in reepjes
- 6 eieren, losgeklopt
- 125 ml magere of halfvolle melk
- 40 gram geraspte 30+ kaas (Milner of Cantenaer)
- 2 eetlepels cranberrysaus
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180°C. Vet 6 grote (250 ml) muffinvormen in met een kwastje olijfolie en bekleed ze met bakpapier. Kook de farfalle in een grote pan met snelkokend water net gaar. Laat de pasta goed uitlekken. Bekleed de bodem en de zijkanten van de muffinvormpjes met farfalle. Kook de spinazie tot deze gaat slinken, laat hem uitlekken en knijp eventueel nog wat vocht eruit. Vul het midden van elke muffinvorm met kalkoenvlees en spinazie. Klop de eieren, melk en kaas door elkaar en schenk dit in de muffinvormpjes. Leg daarop een lepel cranberrysaus. Bak de muffins 20 minuten of tot ze stevig zijn. Keer ze en serveer ze met een groene salade.
Tip:
Een 30+ kaas bevat circa 18 gram (vooral verzadigd) vet. Het getal voor de + geeft het vetpercentage in de droge stof van de kaas aan. Goudse 48+ kaas bevat zo’n 31 g vet pet 100 g en kan wellicht worden vervangen door Milner of Cantenaer met een beperkte hoeveelheid veel minder vet maar… het gaat nog steeds om vooral verzadigd vet!
Farfalle is Italiaans voor vlinder en verwijst naar de verfijnde vorm van deze gedroogde pasta. Net zoals andere pastasoorten bevat farfalle geen vet. Pasta’s vormen daarom een uitstekende basis voor een gezonde maaltijd.
Voedingswaarde per portie:
- energie 245 kcal (1035 kJ)
- totaal vetten 8 g
- verzadigd vet 3 g
- onverzadigd vet 4 g
- eiwit 20 g
- koolhydraten 25 g
- vezels 2 g
- natrium 195 mg