Zeewier eng? Nee! Zeewier is lekker, stoer en heeft een rauw randje. Het eten van zeewier is zelfs de toekomst zegt Lisette Kreischer, bedenker van The Dutch Weed Burger. “Bij de term ‘weed’ waren de meeste Amerikanen al verkocht.”
“Ik was direct verliefd op het groene goud van de zee. Dankzij wierpioniers zoals wetenschapper Willem Brandenburg en oceaanbeschermer Dos Winkel ontdekte ik zeewier. Het is geen vleesvervanger, maar een vleesopvolger. Zeewier bevat bijna alles wat ons lichaam nodig heeft. Een geweldige eiwitleverancier en rijk aan omega-vetzuren. We hoeven dus geen dieren te eten om gezond te blijven. En als we het goed aanpakken, kun je in de toekomst met zeeboerderijen wel negen miljard mensen voeden. Het enige nadeel van zeewier is dat het nogal ‘zee-ig’ smaakt.”
Dat was voor Kreischer en compagnon Mark Kulsdom de reden om een culinaire roadtrip door New York te maken langs de beste veganistische restaurants. “Aan alle veganistische chefs vroegen we: wat is jouw lekkerste gerecht met zeewier? We proefden veel, tot zeewierijs toe. Maar alles viel op zijn plek toen we bij een klein fastfoodrestaurantje onze tanden in een vegan burger met zeewier zetten. We wisten allebei: dit is het! Zo’n burger is lekker, fun en stoer met een rauw randje. Die ingrediënten hebben we nodig om zeewier toegankelijk te maken voor iedereen. Ook in de mannenwereld.”
Fastfood zonder schuldgevoelens
Na wat culinaire experimenten werd The Dutch Weed Burger geboren. Kreischer en compagnon gooiden hun zeewierburger voor de leeuwen. In hartje New York, het centrum van de oerburger, diende het winkelpubliek als smaakpanel. “Bij de term ‘weed’ waren de meeste Amerikanen al verkocht. Toen wisten we dat we succes in handen hadden.” Bij thuiskomst bleek ook Nederland klaar voor de zeewierburger. “De burger staat al bij negentig restaurants op de kaart en daar komen elke dag nieuwe adresjes bij.”
Kreischer en collega’s rijden met hun bus festivals af om burgers te grillen. “Van health freaks tot vegan idealisten, van festivalbezoekers tot vleeseters: iedereen valt voor fastfood zonder ongezonde schuldgevoelens. Ondertussen probeer ik er nog wat idealen bij te verkopen, want wat goed is voor de wereld (minder tot helemaal geen vlees eten!) is uiteindelijk beter voor je lijf.”
4x gezond à la Lisette
Gezondste gewoonte “Fruitontbijt, daar voel ik me het beste bij.”
Je gezondste eetverandering “De plantaardige keuken heeft ooit mijn hart veroverd vanwege het dierenwelzijn, maar ook omdat ik me er zoveel beter bij voel. Zaden, kruiden en kiemen bieden alles om gezond te blijven. Dit soort eten is bovendien het lekkerste medicijn wat er bestaat.”
Beste adresje “Je kunt er niet eten, maar ze produceren wel geweldige zeewier: de dames van Zeewaar. Ze produceert het mooiste zeewier ter wereld en doen geen concessies aan de kwaliteit.”
De eettoekomst “Voeding wordt steeds meer een medicijn. Planten als geheel bieden de beste remedie tegen ziekte. Waarom zou je aspirine slikken als je ook met wilgenbast van je hoofdpijn kunt afraken?”
dutchweedburger.com