Hélène Rijk wilde haar zoon even laten zien hoe kwiek ze nog was. Het kwam haar duur te staan. “Geen doelpunt, maar een anticlimax”
“Als afsluiting van het korfbalseizoen speelden we met het damesteam een wedstrijd tegen onze mannen en zonen. Thuis kregen we voortdurend flauwe opmerkingen: korfbal was saai en makkelijk. Daar hoefde je toch geen conditie voor te hebben? Nu zouden we die mannen voor eens en altijd het tegendeel bewijzen. Korfbal is een serieuze, pittige sport!”
“Mijn jongste zoon stond tegenover me en probeerde de bal bij me weg te houden. Ik wilde hem met een flitsende beweging voorbij. Over mijn schouder had ik hem na willen roepen: ‘Je moeder is nog lang niet versleten, hoor!’ In plaats daarvan verdraaide ik mijn knie en lag ik voor ik het wist op de grond. Wat een pech! Geen doelpunt, maar een anticlimax.”
“Het huilen stond me nader dan het lachen. Mijn kruisband was gescheurd en mijn meniscus beschadigd. Volgens de dokter was ik te oud voor een operatie. Ik moest maar stoppen met korfbal. Dat zag ik totaal niet zitten. De laatste jaren heb ik veel drama meegemaakt. Sporten is mijn uitlaatklep, waardoor ik beter met verdriet en spanningen kan omgaan. Het helpt me stabiel te blijven. Ik smeekte de dokter om een operatie. Gelukkig kreeg ik die.”
“Maandenlang liep ik met een rollator. Mijn gezin hielp in de huishouding, en familie en vrienden brachten me overal naartoe. Door mijn afhankelijkheid besefte ik hoeveel geluk ik heb met de mensen om me heen. Ik werd gedwongen hulp te vragen en ‘nee’ te zeggen. Voor het ongeluk cijferde ik mezelf vaak weg, nu doe ik dat minder.”
“Zeker een jaar lang moest ik revalideren. Ik was ontzettend gemotiveerd en oefende me een slag in de rondte; ik wilde mijn gewone leven terug. Uiteindelijk kwam ik er helemaal bovenop en korfbal ik weer net zo enthousiast als tevoren. Mijn tijdelijke handicap liet me inzien hoe waardevol een goede gezondheid is. Ik ben dankbaar dat ik de mijne terug heb.”
Ongelukkige feiten
- Een beschadigde of gescheurde meniscus wordt ook wel ‘voetbalknie’ genoemd.
- 3,5 miljoen Nederlanders lopen jaarlijks een sportblessure op. 1,4 miljoen wordt hiervoor medisch behandeld. Het merendeel van de slachtoffers is man.
- Wat kruisbandletsel betreft lopen vrouwen (door anatomische verschillen) een groter risico dan mannen.
- Dertig procent van de slachtoffers met sportblessures heeft meer dan vijf jaar last van de blessure.