Verzamel maximaal drie kilo fruit, was dat goed schoon en verwijder takjes of blaadjes. Maak groot fruit klein of stamp klein fruit even grof. Dat is belangrijk om de pectine vrij te maken. Dit zuur bindt de jam beter. Pectine zit trouwens ook in appel en citroen, dus vandaar dat die nog wel eens toegevoegd worden. Breng de jam aan de kook. Laat het (afhankelijk van de fruitsoort) 15-30 minuten pruttelen. Als je het te lang kookt, wordt de jam vloeibaarder. Doe daarom de koelkasttest: neem een theelepel jam, leg die in koelkast. Als de jam binnen vijf minuten stolt, is het goed. Vervolgens kun je de jam pureren zo fijn of grof je wilt. Zorg voor voldoende schone potten. Doe een ovenwant aan en vul de potten met een grote lepel tot aan het randje. Draai de deksels vast, pot op zijn kop. En als alles is afgekoeld, kun je proeven!
Bron
Naam | gezondNU |
Datum | September 2011 |
URL | http://www.gezondnu.nl |