Spanning herkent iedereen; door de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol voel je je opgejaagd en nerveus. De hormonen zorgen voor een snellere hartslag en ademhaling. Het lichaam stelt alles in het werk om het gevaar te ontwijken. Die reactie zorgt ervoor dat we in een angstige situatie boven jezelf kunt uitstijgen. Je reageert sneller, beter en alerter. Stress is een krachtige energiestoot.
Het lichaam kan goed overweg met een korte periode van spanning. Maar een lange periode van stress sloopt je. Je lichaam blijft in een alarmfase zitten. In dat geval kan stress resulteren in geïrriteerd zijn, hartkloppingen, gejaagdheid, pijn (in nek, schouders, hoofd, maag en darmen), een burn-out of een depressie. Wie veel stress heeft, vlucht vaak in ongezonde gewoontes zoals meer eten en drinken, lekker lang op de bank hangen of snacken en snoepen.
Langdurige stress herkennen en erkennen is een belangrijke start om lichamelijke problemen aan te pakken. Er is geen algemeen middel; relatieproblemen los je anders op dan het verlies van een dierbare. Erkennen dat er problemen zijn en dat die problemen ons lichamelijk ondermijnen, is bet begin van de oplossing.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Bij langdurige stress verdwijnt vaak de eetlust of je vlucht in snacks en snoep. Terwijl het lichaam juist bij langdurige stress goede voeding nodig heeft om sterk te blijven. Neem daarom ook in dit soort periodes, de tijd om te koken en te eten, met genoeg groente en fruit en eet iets kleinere porties. Lukt dat niet om zelf te doen, is het misschien mogelijk te vragen aan een ander of hij of zij voor je wil koken.
- Vitaminen uit de B-groep zijn een belangrijke brandstof voor het zenuwstelsel. Vitamine B vind je in groente, fruit, volkorenproducten, noten, eieren en biergist.
- Een tekort aan magnesium maakt je gevoeliger voor prikkels. Magnesium vind je in peulvruchten, zaden, noten, groene groenten (vooral bladgroenten), grapefruit en abrikozen.