• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Zet de barbecue maar aan (elke dag)

Hoera we gaan barbecuen. En morgen ook. Zonder schuldgevoel, want vandaag gaat er vis (gezond) op de grill (mager). Nu alleen nog even uw basiskennis op halen: waar let u op als u vis koopt (vers én duurzaam)? Daarvoor grijpen we naar ‘Zilt, het ultieme viskookboek’.

1. Duurzaam

  • Koop vis met een MSC-certificaat. Deze vis is gevangen door een goed geleid duurzaam werkend bedrijf.
  • Varieer en probeer eens nieuwe vissen.
  • Vraag de visboer hoe de vis is gevangen. Lijn, korf of fuik is beter voor het milieu dan sleepnetten.
  • Kies volgroeide vis (vraag hoe groot de vis is als deze volgroeid is en vergelijk dat met wat er ligt).

2. Vers –Niet vers

Vis

+ Roze, rode kieuwen – Bruine kieuwen
+ Helder slijm – Dof,(soms klonterig) slijm
+ Vis ruikt naar zee – De vis ruikt sterk vissig (let wel, per vis beoordelen een rog ruikt van nature al sterk)
+ Het vlees veert terug als je er in duwt – In het vlees blijven deukjes achter
+ De vis lijkt vochtig en glimt – De schubben (ook staart- en rugvin) zien er verdroogd uit, ogen zijn naar binnen gedraaid of zien troebel

Schelpdieren

+ De kleppen sluiten onmiddellijk als je erop drukt – De kleppen blijven open
+ Bij sint-jakobsschelpen sijpelt wat schuim naar buiten
+ De schelpen zijn gaaf – de schelpen zijn kapot
+ Mosselen zakken naar bodem – Mosselen drijven 

3. Sowieso goed

Haring (Noord-Zee), schelvis (Noorwegen, Barentszee), sardine (Spanje, Portugal), makreel (met MSC-keurmerk), koolvis (Noord-Zee)
Kreeft (Oosterschelde), kokkels, scheermessen, gedoken sint-jakobsschelpen, Nederlandse oesters (alleen niet in de zomer)

Vorige bericht Volkoren
Volgende bericht ontmoeting Pim en Metta

Bron

NaamgezondNU
Datumjuni 2010
AuteurAntonie Wielens

Primaire Sidebar