Hoera we gaan barbecuen. En morgen ook. Zonder schuldgevoel, want vandaag gaat er vis (gezond) op de grill (mager). Nu alleen nog even uw basiskennis op halen: waar let u op als u vis koopt (vers én duurzaam)? Daarvoor grijpen we naar ‘Zilt, het ultieme viskookboek’.
1. Duurzaam
- Koop vis met een MSC-certificaat. Deze vis is gevangen door een goed geleid duurzaam werkend bedrijf.
- Varieer en probeer eens nieuwe vissen.
- Vraag de visboer hoe de vis is gevangen. Lijn, korf of fuik is beter voor het milieu dan sleepnetten.
- Kies volgroeide vis (vraag hoe groot de vis is als deze volgroeid is en vergelijk dat met wat er ligt).
2. Vers –Niet vers
Vis
+ Roze, rode kieuwen – Bruine kieuwen
+ Helder slijm – Dof,(soms klonterig) slijm
+ Vis ruikt naar zee – De vis ruikt sterk vissig (let wel, per vis beoordelen een rog ruikt van nature al sterk)
+ Het vlees veert terug als je er in duwt – In het vlees blijven deukjes achter
+ De vis lijkt vochtig en glimt – De schubben (ook staart- en rugvin) zien er verdroogd uit, ogen zijn naar binnen gedraaid of zien troebel
Schelpdieren
+ De kleppen sluiten onmiddellijk als je erop drukt – De kleppen blijven open
+ Bij sint-jakobsschelpen sijpelt wat schuim naar buiten
+ De schelpen zijn gaaf – de schelpen zijn kapot
+ Mosselen zakken naar bodem – Mosselen drijven
3. Sowieso goed
Haring (Noord-Zee), schelvis (Noorwegen, Barentszee), sardine (Spanje, Portugal), makreel (met MSC-keurmerk), koolvis (Noord-Zee)
Kreeft (Oosterschelde), kokkels, scheermessen, gedoken sint-jakobsschelpen, Nederlandse oesters (alleen niet in de zomer)