Ik las in de column van Johan Bolhuis dat het mineraal zink erg goed voor de gezondheid is. In een ander tijdschrift las ik echter dat het niet raadzaam is extra zink en koper te gebruiken; het zou problemen veroorzaken. Ik ben direct gestopt met mijn multivitamine waarin beide bestanddelen zitten. Overigens zit daarin ook calcium dat niet goed zou combineren met zink omdat het de opname vermindert. In verschillende multivitamines zit zowel koper, zink als calcium. Hoe zit het nu?
– Ank van Alderwerelt
Florentine van Vollenhoven, natuurgeneeskundige:
In het algemeen geldt dat het pas zinvol is om losse mineralen als voedingssupplement te nemen als er een aangetoond tekort is, bijvoorbeeld door bloedonderzoek. Ook een klachtenbeeld kan aanleiding geven tot tijdelijk suppleren. Als er sprake is van een zinktekort (zinkdeficiëntie) is het raadzaam zink in de vorm van zinkmethionine te nemen. Inderdaad: liever niet samen met koper. De calciumopname vermindert alleen als de inname van calcium veel lager is dan normaal en als iemand een hooggedoseerde zinksuppletie neemt (bijvoorbeeld 100 mg elementair zink per dag).
Multivitamines/mineralen bevatten doorgaans alle mineralen, dus ook zink, calcium en koper. Een multivitamine is dan ook bedoeld als aanvulling op de voeding. En in de voeding worden toch ook alle mineralen bij elkaar genuttigd en opgenomen? Neem een multivitamine daarom in bij de maaltijd zodat het in de spijsvertering tegelijk met de andere voedingsstoffen op natuurlijke wijze opgenomen kan worden.
Wilt u zink gewoon uit de natuur halen? Het meeste zink zit in oesters. Ook mosselen, vis, vlees, zuivel, sesamzaad, paranoten, amandelen, kikkererwten, pompoen- en zonnebloempitten zijn zinkrijk.