Waarom horen snurkers zichzelf niet snurken?
Het geluid van een ronkende kettingzaag houdt je de hele nacht uit je slaap en de boosdoener naast je droomt rustig verder. Niet-snurkers kunnen het maar niet begrijpen: hoe kan het toch dat een snurker niet wakker wordt van zijn eigen geluid?
Nuttig filter
De startende motoren van een auto, de wekker, het brandalarm, dáár wordt een snurker wel wakker van, terwijl het harde, ronkende geluid soms vele malen erger is. Snurkers horen het geluid van buitenaf dus wel, maar niet dat van zichzelf. En dat is eigenlijk heel nuttig. “Ons brein filtert de geluiden die we zelf maken”, legt Olivier Tielemans van de Kliniek voor Snurken en Apneu uit. “Het verklaart waarom je wel wakker wordt van een brandalarm en niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap kunnen komen en zelfs wakker liggen van je eigen ademhaling.” Tijdens de slaap blijft het brein gelukkig wel signalen naar het hart sturen om te blijven kloppen en naar de longen om te blijven ademen, maar negeert het dus de geluiden die je zelf maakt.
Snurken zit in de genen
Iemand met een dikke tong en kleine keeldoorgang heeft de pech sneller last te hebben van snurken. Lichaamsbouw speelt hierbij een belangrijke rol. Mannen zijn over het algemeen robuuster gebouwd en snurker daarom vaker. Van de vier miljoen snurkers in Nederland is zestig procent man en veertig procent vrouw. “Snurkers kunnen er vaak niets aan doen: het zit in de genen. Als je ouders of broers en zussen snurken, doe jij dat meestal ook”, zegt Tielemans.
De meest ernstige vorm van snurken
Er bestaat een vorm van snurken die minder onschuldig is dan het lijkt: slaapapneu. Er zijn twee soorten slaapapneu: de obstructieve vorm waarbij de tong zo ver in de keel zakt dat je geen lucht krijgt. En de centrale vorm, die niets met een blokkade van de luchtwegen te maken heeft, maar met een probleem in het ademhalingscentrum in de hersenen. Tielemans: “Mensen met slaapapneu bereiken nooit de REM-slaap, de meest diepe slaap. Dat geeft vooral klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en een altijd brak gevoel, maar het kan ook zo ernstig zijn dat mensen uiteindelijk overlijden aan hartfalen.”
Feit of fabel: Snurken wordt veroorzaakt door een verstopte neus
Soms. Door een verstopte neus kun je zeker snurken, maar ook zonder verstopte neus kan ’s nachts geluid ontstaan. Dan is je tong vaak de boosdoener. Als je slaapt, verslappen al je spieren. Je tong is ook een spier, die verslapt dus ook. Bij snurkers verplaatst de verslapte tong zich richting de keel en dekt de luchtpijp als het ware af. Het gevolg is dat je moeilijker kunt ademhalen en die vernauwing trillingen veroorzaakt: het snurkende geluid. Je neus heeft er dan niets mee te maken.
5 tips tegen snurken
Snurk je af en toe? Met deze tips is de kans op snurken zo klein mogelijk:
- Slaap op je zij. Op je rug snurk je eerder. Dit komt doordat in deze slaaphouding de tong sneller in de keel zakt.
- Vermijd alcohol. Het is geen fabeltje dat je sneller snurkt als je gedronken hebt. Alles wat spierverslappend werkt, kan snurken veroorzaken.
- Raak wat kilo’s kwijt. Mensen met overgewicht zijn vaker snurkers. Een dikke buik kan op het middenrif en de keel drukken en daardoor voor vernauwing zorgen.
- Draag een snurkbeugel. Voor ‘gewone’ snurkers bestaat er een simpele beugel die je ’s nachts moet dragen om je tong op de juiste plek te houden.
- Stop met roken. Irritatie door tabaksrook vernauwt je keelholte en vergroot de kans op snurken.