Zij: Medisch socioloog Anne-Miek Vroom is geboren met de zeldzame brozebottenziekte osteogenesis imperfecta, waardoor ze gemakkelijk wat breekt en altijd pijn heeft. Ze is directeur van stichting IKONE. Deze stichting bundelt ervaring en expertise van mensen met een chronische ziekte.
Zij: Corine Jansen is professioneel luisteraar; ze wordt ingehuurd door zorginstellingen en bedrijven om te luisteren naar. Uit deze verhalen worden knelpunten duidelijk en hoe je die kunt omzeilen. Ook zet Corine zich in als adviseur bij stichting IKONE. Corine heeft de ziekte van Ménière.
Waar? Bij Central Studios in Utrecht.
Wat? Hier wordt later die middag een patiëntenorganisatiebeurs gehouden waar Anne-Miek standhouder is. Als wij aankomen, is de beurs volop in aanbouw. Het is hectiek alom. We mogen vooral niet in de weg staan, dus we zoeken buiten op de parkeerplaats een rustig plekje op in het zonnetje, schuiven wat stoelen bij elkaar en zo kan de eerste ‘parkeerplaatsontmoeting’ van gezondNU beginnen!
Klik of clinch? Klik! Deze ontmoeting is warm, qua temperatuur en qua hartelijkheid. Ik hoef niet eens te vragen of deze vrouwen elkaar kennen, ze vliegen elkaar enthousiast en uitgelaten om de hals. Als collega-vriendinnen zetten zij zich beiden in voor stichting IKONE. Beiden hebben een enorm wederzijds respect voor elkaar en hun werk.
Participatiemaatschappij. Het was het woord van 2013. Een samenleving waarin niet de overheid voor ons zorgt, maar wij voor elkaar. Is dat een loze kreet? Want kun je wel meedoen als je in een rolstoel zit of chronisch ziek bent? En is de participatiemaatschappij ook doorgedrongen tot de spreekkamers in het ziekenhuis of ben je daar gewoon een patiënt?
Gebke: “Alhoewel haar lichaam ontzettend breekbaar is, is Anne-Miek mentaal allesbehalve breekbaar. Als iemand ondanks allerlei fysieke hindernissen participeert in onze samenleving, is zij het wel.“
“Als The A-Team in een B.A. Baracus-bus komt zij aangesjeesd op het industrieterrein, snakkend naar koffie. Moeiteloos rolt ze in haar rolstoel tussen de chaos van decorbouwers en heftrucks door. Ik probeerde ooit hetzelfde met een kinderwagen in een bomvol oud stadscentrum. Het resultaat? Diverse geschampte enkels, een omver gereden kledingrek en een krom wiel van de wandelwagen. Pas toen kreeg ik een flauw vermoeden van hoe lastig het moet zijn als je in een rolstoel zit. Anne-Miek Vroom zit in die rolstoel vanwege osteogenesis imperfecta, een zeldzame brozebottenziekte.”
“Anne-Miek participeert dus al, voordat het begrip werd uitgevonden. Maar betekent dit ook dat in onze samenleving iedereen kan meedoen én dat we dus al een participatiemaatschappij hebben? Anne-Miek: “Dat niet!” Voor het zover is, moet er volgens Anne-Miek vooral meer geluisterd worden. Vandaar haar wens om voor deze ontmoeting luisterprofessional Corine Jansen te ontmoeten. Maar ehhh … Wat doet zo’n luisterprofessional?
Corine: “Luisteren is een voorwaarde om basiscontact te maken. Ik heb daar uiteraard trainingen voor gevolgd, maar het is ook je willen openstellen voor de ander. Ik luister veel naar mensen met een chronische ziekte, naar mensen die beperkt zijn of in hun laatste levensfase zitten. Ik ben geen beleidsmaker, arts of manager. Ik heb geen oordeel, geen agenda. Ik ben er gewoon om te luisteren. Dat is wat veel mensen missen. Als je ziek of gehandicapt bent, ben je namelijk kwetsbaar.
Het kan dan enorm opluchten om je verhaal te doen zonder dat iemand je advies geeft of weet hoe het beter kan. Hoe moeilijk is het om gewoon te luisteren?”
Anne-Miek: “Nou, dat is best een kunst. En laat dat ‘best’ maar achterwege: het is een kunst! Ik heb ooit een luistertraining bij Corine gevolgd en het is heel lastig om het gesprek gaande te houden zonder sturende vragen te stellen.” Het kan enorm opluchten je verhaal te doen zonder dat iemand je advies geeft of weet hoe het beter kan. Hoe moeilijk is het om gewoon te luisteren?”
- ikone.nl
- joconnect.nl