Ik eet graag noten en zuidvruchten. Abrikozen zien er prachtig oranje uit. Ik weet dat dit komt doordat ze gezwaveld zijn. Waarom worden deze heerlijke vruchten zo zwaar behandeld (zwaveldioxide)? Krijgen ze een mooier uiterlijk of gaat het om insectenbestrijding? En hoe slecht is zwavel voor je gezondheid?
E. Algra
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige
Het is een erg goede gewoonte om dagelijks noten te eten en naast vers fruit ook gedroogd fruit. Daarbij wil ik u wel adviseren om voortaan ongezwavelde abrikozen te kopen en niet die knaloranje abrikozen.
Wat zijn die zwaveldioxiden en sulfieten die daaraan toegevoegd zijn? Sulfiet komt in kleine hoeveelheden van nature in onze voeding voor (bijvoorbeeld in planten uit de lookfamilie), maar het kan ook aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt ervoor dat vlees en fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, en soms in wijn, kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen.
Sulfiet wordt (in beperkte hoeveelheden) toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden. Ook biologische wijn kan sulfiet bevatten, aangezien biologisch in dat geval slaat op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie, die het beperkte gebruik van sulfiet toestaat. Verder ontstaat bij het gistingsproces van wijn altijd een kleine hoeveelheid natuurlijk sulfiet. Vandaar dat wijn zonder sulfiet niet bestaat! Als men spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegd sulfiet. In natuurvoedingswinkels zijn bijvoorbeeld Demeter-wijnen (Spanje) en wijnen zonder toegevoegd sulfiet (Stellar Organics uit Zuid-Afrika) te koop.
Wat doet sulfiet in het lichaam? Sulfiet is een histaminevrijmaker. Het geeft meestal geen allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Toch is het verplicht om sulfiet te vermelden op het etiket met betrekking tot allergenen als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit.
Ongeveer 5 procent van de astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na het nuttigen van voedsel waaraan sulfiet is toegevoegd. Personen met een allergie voor aspirine hebben een verhoogd risico op een heftige reactie op sulfiet. Een dergelijke reactie kan fataal zijn en dient ogenblikkelijk behandeld te worden. De reacties op sulfiet kunnen mild zijn, maar dus ook heel heftig. Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en huid- of luchtwegklachten.
Daarnaast heeft sulfiet ook een goede werking, omdat het een aantal B-vitamines (vooral B1) en vitamine E kan afbreken, waardoor ze beter door het lichaam worden opgenomen. Als er dus in de ongezoete biologische muesli gedroogd fruit zit, dan hebben we meer aan de B-vitamines die in de graanvlokken zitten en de vitamine E, die vooral in de noten of zaden zit. Ook bij biologische studentenhaver is er dit voordeel.
Overigens mag aan biologisch of biologisch-dynamisch gedroogd fruit geen sulfiet worden toegevoegd, dus dat is ook een goede optie.