Een blokje kaas, een broodje makreel en een gebakken ei – waarschijnlijk denk je eerst: lekker! Maar eigenlijk zou je moet denken: gezond! Want gezond is het zeker. Via boter, vlees, vis, yoghurt en ei krijg je onmisbare voedingsstoffen binnen. Hebben mensen die deels, of volledig plantaardig willen eten dan een probleem? Nee, ook vleesvervangers bieden deze voedingsstiffen.
Welke voedingsstoffen zitten er in vlees en vis?
- eiwit
- (vis)vetzuren
- calcium
- ijzer
- B-vitamines
Het gezonde effect van vlees, vis en ei
- Visvetzuren verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
- Eiwitten heb je nodig als bouwstof voor je lichaam
- IJzer is als bestanddeel van hemoglobine betrokken bij het transport van zuurstof in het bloed
Weetje: het mineraal ijzer zit niet alleen in volkorenbrood en groente, ook in vlees. In vlees zit heemijzer, wat beter door het lichaam wordt opgenomen dan het non-heemijzer in plantaardige voeding.
Weetje: Soja is één van de weinige plantaardige producten met een hoge proteïnewaarde – ongeveer gelijk aan die van een ei. Ideaal voor vegetariërs en veganisten