Ik neem regelmatig een glas water met zuiveringszout om mijn zuurgraad te stabiliseren (tussen 7.2 en 7.5).Dat gaat dan even goed, maar al heel snel daalt hij weer naar 5.9, wat veel te laag is. Is dat erg? Ik denk dat er iets niet in orde is.
J. Linde
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige
Aangezien het hier om de zuurgraad van de urine gaat, wil ik bij de beantwoording van deze vraag eerst kort de functies van de nieren bespreken.
- De belangrijkste functie van de nieren is niet uitscheiding maar regulatie: het op orde houden van het interne milieu. Dit betekent dat ze een sleutelrol spelen in de handhaving van de water- en zouthuishouding in het lichaam, de regulatie van het zuur-base-evenwicht en van andere elektrolyten en stoffen zoals calcium, kalium en fosfaat.
- Bovendien zijn de nieren van essentieel belang voor de verwijdering van door het lichaam geproduceerde afvalstoffen zoals ureum (een restproduct van de eiwitstofwisseling).
- Daarnaast produceren de nieren verschillende hormonen die weer andere orgaansystemen beïnvloeden.
- De nieren zorgen zo voor een constante samenstelling van de lichaamsvloeistoffen en regelen de vochtbalans.
De pH van de urine kan schommelen tussen de 5 en 8 en is dus hoofdzakelijk afhankelijk wat er uit onze lichaamsvloeistoffen verwijderd moet worden. De pH van ons bloed moet namelijk vrij constant gehouden worden. De meest voorkomende pH is tussen 5,5 en 6, dus met 5,9 is het zeker niet veel te laag.
Wanneer uw urine aan de zure kant is, kan het juist een teken zijn van goed functionerende nieren, die de zuren uitscheiden. Realiseer u ook dat zowel een te hoge als een te lage pH het risico op nierstenen kan verhogen, maar dan hebben we het over een pH lager dan 5 en hoger dan 8.
Zuiveringszout is natriumbicarbonaat met een licht basisch effect, maar zal niet veel invloed op de zuurgraad van de urine hebben. Wel zal er meer natrium via de urine uitgescheiden moeten worden.
Diverse voedingsgoeroe’s raden zuiveringszout aan, maar voor uw gezondheid bereikt u veel meer door de nadruk in uw voeding te leggen op basevormende voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Ook kunt u wat minder vaak of kleinere hoeveelheden vlees, vis en sojaproducten gebruiken. Deze laten een meer zure rest na.
Met als enige klacht een zuurgraad van 5,9 van uw urine hoeft u zich absoluut niet druk te maken dat er iets niet in orde is. En met het zuiveringszout zou ik gaan koken of bakken.
Lees meer in het dossier Ontzuren op gezondnu.nl