Wie zwanger is, zal merken dat je lichaam bijna van week tot week verandert. Elke zwangere vrouw heeft een andere zwangerschap. Maar een ding is hetzelfde; er gebeurt zo veel in het lichaam dat je optimaal voor jezelf moet zorgen. Niet alleen omdat je daarmee de beste condities creëert voor de baby maar ook voor jezelf.
De lichamelijke veranderingen van de aanstaande moeder gedurende een zwangerschap zijn enorm. Vrouwen kunnen van veel verschillende dingen last hebben. Aan het begin van de zwangerschap zijn dit moeheid, misselijkheid, vaak plassen en pijnlijke borsten.
In de tweede helft van de zwangerschap zijn dit verstopping en winderigheid (door prikkeling van de darmen), een ‘voller’ gezicht, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel (door druk op de galblaas en de maag), spataders en/of aambeien (door druk op de bloedvaten in het bekken), bloedneuzen, ademnood (door een toenemende druk op het hart en de longen), vorming van pigmentvlekken, rugklachten en psychische veranderingen (zoals humeurigheid en depressies).
Boodschappenlijstje tijdens de zwangerschap
De juiste voeding houdt je in goede conditie, maar bevordert ook de groei en ontwikkeling van het kindje. Eet om die reden volop groente, fruit, volkorenproducten en vette vis.
- Extra foliumzuur (vitamine B11) wordt rond het begin van de zwangerschap geadviseerd ter verlaging van het risico op een kind met een ‘open ruggetje’. Om die reden wordt geadviseerd extra foliumzuur te slikken totdat de zwangerschap tien weken is gevorderd. Foliumzuur zit onder meer in groene bladgroenten (andijvie, spinazie, broccoli en sla), lever, granen en fruit. Versgeperst sinaasappelsap is een goede bron van vitamine B11. Bij verhitting door koken of bakken gaat bijna alle foliumzuur verloren.
- Kalkrijke voeding helpt je gebit beschermen en tegelijkertijd de basis te leggen voor een goed bottenstelsel en gebit van het ongeboren kind. Eet daarom dagelijks zuivelproducten (karnemelk, kwark, biogarde en yoghurt), kool, volkorenbrood en peulvruchten. Om kalk op te nemen is vitamine D nodig, ga daarvoor geregeld naar buiten.
- IJzer. Tijdens de zwangerschap wordt er meer bloed aangemaakt. Daardoor heb je meer ijzer nodig. Kies daarom voor ijzerrijke voeding ( vlees, peulvruchten, volkoren granen, appelstroop en gedroogd fruit zoals abrikoos). IJzer is goed voor de rode bloedcellen. Om ijzer op te nemen heeft het lichaam vitamine C nodig. Eet dus het liefst wat fruit bij een ijzerrijk voedingsproduct.
- Essentiële vetzuren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap, met name voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het is daarom noodzakelijk tijdens de zwangerschap voldoende voedingsproducten te eten met essentiële vetzuren. Deze zitten in vette vis zoals haring, makreel en zalm. Ook lijnzaadolie is een rijke bron.
Boodschappenlijstje zwanger worden
Ook voor een zwangerschap is het belangrijk om de juiste voeding te eten. Kies eens vaker voor:
- Mediterraans eten. Vrouwen zijn vruchtbaarder als zij mediterraan eten (vis, olijfolie, groente en peulvruchten). Deze voeding verhoogt de concentratie vitamine B6 en foliumzuur in het bloed. Dit is bevorderlijk voor het aantal eicellen en de kwaliteit van de eicellen. Olijfolie is rijk aan linolzuur, wat belangrijk is voor de innesteling van een bevruchte eicel.
- Hollands eten (aardappel, groente en een stuk vlees) is juist goed voor de mannelijke vruchtbaarheid. Het aantal zaadcellen in het sperma is tweemaal zo hoog als bij mannen met een ander voedingspatroon. De goede vruchtbaarheid komt door aardappel (rijk aan foliumzuur) en vlees (rijk aan zink).