Het gevoel van zware, vermoeide en soms pijnlijke benen, wordt veroorzaakt door de bloedsomloop. Het hart pompt bloed met kracht de slagaderen in, maar vanaf de weefsels moet het zuurstofarme bloed ook weer terug naar het hart. Als de aderwanden verzwakt zijn, kunnen ze hun werk niet meer goed doen.
Zware benen kunnen samengaan met spataderen. Nadat het hart bloed met kracht de slagaderen in heeft gepompt, moet het zuurstofarme bloed weer terug naar het hart.
De aderen vervoeren dit zuurstofarme bloed tegen de zwaartekracht in, terug naar het hart. Belangrijk bij deze zware klus zijn de kuitspieren in de benen. Deze spieren trekken tijdens het lopen samen, waardoor de aderen worden leeggedrukt. Zo stroomt het bloed weer terug naar het hart.
In de wanden van de aderen bevinden zich kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt naar beneden. Als deze aderwanden verzwakt zijn, kunnen ze hun werk niet goed doen. Ook bij te weinig beweging, gaat deze circulatie moeilijk. Dit geeft een zwaar gevoel.
Voldoende beweging is bij zware benen een must. Door te bewegen worden de beenspieren namelijk gemasseerd, dit helpt bij het terugpompen van bloed naar het hart. Maak daarom elke dage een stevige wandeling. Ga niet te vaak met de benen over elkaar zitten; dit belemmert de doorstroming van het bloed.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Vis is een essentieel onderdeel als het aankomt op een gezonde bloeddruk. De omega-3-vetzuren in vette vis (sardines, zalm, tonijn, makreel en haring) verlagen niet alleen het gehalte aan vetten in het bloed. Deze vetzuren zijn ook belangrijk voor gezonde bloeddruk.
- De mineralen kalium en magnesium zijn belangrijk bij het verlagen van de bloeddruk. Eet om die reden veel groente, fruit, volkorenproducten en versgeperst sap; allemaal zeer rijk aan deze mineralen.
- Zorg voor voldoende vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium en zink. Deze stoffen werken als antioxidant en beschermen tegen vrije radicalen. Dit kan schade aanrichten bij de gezonde weefsels.