Depressieve periodes
In mijn kindertijd had ik veel stress. Daardoor ben ik nu regelmatig depressief, heb ik faalangst, een gebrek aan zelfvertrouwen en vind ik het moeilijk met mensen te communiceren. Zijn er middelen die specifiek bij deze situatie gebruikt kunnen worden? Zijn er ook natuurlijke middelen bij depressie?
– IV
Kemal Inci, psycholoog:
Stressvolle levensgebeurtenissen in onze jeugd kunnen grote gevolgen hebben voor ons latere leven, voor ons zelfbeeld, mens- en wereldbeeld. Voor een gezonde basisontwikkeling hebben kinderen niet alleen eten en drinken nodig, maar ook veiligheid, geborgenheid, liefde en aandacht. Wanneer sprake is van lange periodes van ontbering van deze basisbehoeften spreken we van verwaarlozing.
De stress die dit oproept heeft een negatieve invloed op een veilige hechting van het kind aan zichzelf en de omgeving. Het tast het zelfvertrouwen aan en het vertrouwen in de omgeving, waardoor een gezonde identiteitsontwikkeling wordt bemoeilijkt. Ook ontstaat een negatief vertekend zelfbeeld. In het latere leven kan dit leiden tot faalangst, minderwaardigheidsgevoelens, gebrek aan zelfvertrouwen en gebrek aan vertrouwen in anderen.
Faalangst en angst voor afwijzing kan zorgen voor vermijding van nieuwe mensen, nieuwe situaties en een tekort aan sociale interactie. Hierdoor leer je belangrijke vaardigheden niet aan, bijvoorbeeld communicatie en assertiviteit. Ook bouw je geen wederkerige relaties op waardoor een negatief zelfbeeld niet wordt gecorrigeerd.
Dat er in deze situatie depressieve gevoelens tot uiting komen is begrijpelijk. We komen als mens totaal niet tot ons recht. We voelen ons somber en waardeloos door het ontbreken van innerlijke waardering en waardering door anderen. Met name het ontbreken van de innerlijke waardering als gevolg van de emotionele verwaarlozing in de jeugd is het probleem.
Daarom is in jou geval eerder psychotherapie, dan medicatie, aan te raden. Het doel van deze therapie moet zijn om innerlijke waardering op te bouwen en deze los te koppelen van de emotionele verwaarlozing in je jeugd. Daarnaast is het belangrijk om assertiviteit en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en contact te krijgen met nieuwe mensen en situaties.
Falen en afwijzing moet niet vermeden worden. Zelfvertrouwen krijgen we immers niet door vallen te voorkomen, maar juist door te leren op te staan na de val. Indien ondersteunend een natuurlijk antidepressivum gewenst is, kun je in overleg met je huisarts bijvoorbeeld denken aan Sint Janskruid eventueel in combinatie met Valeriaan.
Zorgen om zweethanden
Ik heb al lange tijd veel last van zweethanden en -voeten. Hoe kan ik hier vanaf komen?
– JS
Metta Hofstra, huisarts:
U schetst een lastig probleem dat veel mensen hebben. Het is normaal dat onze zweetklieren vocht produceren als we het warm hebben, maar ook bij stress, schildklierproblemen, overgewicht, infecties, de overgang en als bijwerking op sommige medicijnen gaan we meer zweten. Bij dertig tot vijftig procent van de mensen die er last van hebben, komt het probleem in de familie voor: er is dus ook een erfelijke component.
Sommige mensen hebben hier zoveel last van dat het leidt tot sociale problemen: zij durven geen handen te schudden uit angst voor klamme handen, of niet te sporten omdat ze bang zijn dat anderen zich storen aan hun zweetvoeten. Het kan helpen de omgevingstemperatuur laag te houden en goed ventilerende, niet-synthetische kleding te dragen.
U kunt proberen de handen en voeten droog te houden door er regelmatig talkpoeder op te strooien, of de handen in te smeren met antitranspiratie-crèmes met aluminiumhydroxide. Ook het sprayen van de voeten met een sterke deodorant wordt wel door dermatologen aanbevolen. Soms helpt een homeopathische behandeling tegen overmatig zweten.
Als niets helpt kunt u in het ziekenhuis de zweetkliertjes van handen en voeten met botox laten inspuiten: botox voorkomt het overbrengen van signalen om vocht te produceren aan de zweetkliertjes. Het is echter een pijnlijke en kostbare behandeling, die in het algemeen elke drie tot zes maanden herhaald moet worden. Een nieuwe ontwikkeling is het verhitten middels een soort magnetronstraling van de zweetklieren, die daardoor definitief worden uitgeschakeld. Deze behandeling wordt momenteel in Nederland alleen toegepast op overmatig zweten onder de oksels.
Tot slot een schrale troost: het vermogen om zweet te produceren vermindert met het ouder worden. Het probleem zal daarom geleidelijk afnemen.
Is rijst het nieuwe brood?
Bedankt voor jullie goede en informatieve nieuwsbrieven. Na de nieuwsbrief over brood heb ik wat vragen: wordt rijst het nieuwe brood en staat rijst dan ook op de verboden-lijst?
– Annemieke Lambooij-Mentink
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige:
Met vooral rijst ontbreekt de variatie in onze voeding met alle gevolgen van dien. Ik ben van mening dat tarwe in principe niet ongezond is, bovendien is het duurzamer dan rijst. Rijst moeten we van ver halen en daarom is rijst een van de minst duurzame graansoorten.
Met tarwe is niets mis als u geen coeliakie, glutenintolerantie of tarwe-overgevoeligheid heeft. De tarwe in Europa is niet genetisch gemanipuleerd, zoals William Davis (auteur van de Broodbuik) beweert. Als u heel bewust voor biologische producten kiest, sluit u genetische manipulatie volledig uit.
Brood is soms minder gezond door de vele bewerkingen die de graankorrel ondergaat. Door deze bewerkingen ontbreekt bij het meeste brood de belangrijke kiem en vezellagen van de graankorrel. Daarnaast zijn we steeds meer luxe broodjes gaan eten, waar van alles (onder andere vaak suikers) aan toegevoegd wordt. Ook veel tussendoortjes hebben als basis bewerkte tarwebloem en de meeste pasta die gegeten wordt is witte pasta, waar de zemelen van de tarwekorrel zijn uitgehaald.
Dus vooral de bewerking van de graankorrel speelt een rol. Mijn advies is daarom over de granen: varieer zoveel mogelijk en kies bewust echt volkoren, ongeraffineerde en zo min mogelijk bewerkte graanproducten.
In de natuurvoedingswinkel vindt u een schat aan biologische volkoren graanvarianten. Nogmaals, bij overgevoeligheid voor bepaalde granen gelden natuurlijk aangepaste adviezen.