Zweten is normaal, iedereen doet het. Door te zweten wordt de lichaamstemperatuur op het juiste niveau gehouden en overbodige stoffen uitgescheiden. Daarom wordt de huid ook wel ‘derde nier’ genoemd. Van zichzelf is zweet reukloos, het gaat pas naar zweet ruiken als het in aanraking komt met bacteriën op de huid.
Bij koorts is zweten essentieel om de hoge lichaamstemperatuur eruit te zweten. Meestal is zweet een reactie op warmte of inspanning. Maar ook kunnen we het psychisch warm krijgen (bij stress of angst) en kan overgewicht ervoor zorgen dat je bij een kleine inspanning al gaat zweten. Zweet bevat de zouten van natrium, calcium en kalium (dat is de reden dat zweet zout smaakt), maar ook aminozuren, ureum, glucose en melkzuur.
Een goede lichaamshygiëne is belangrijk, helemaal omdat je zweet op een schone huid nauwelijks ruikt. Gebruik bij het wassen een zeep die dichtbij de zuurgraad van de huid komt. Gebruik een deodorant zonder alcohol, want dit droogt de huid uit.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Vermijd sterk gekruide gerechten, hier kun je juist door gaan zweten en het geeft het zweet een sterkere geur.
- Minder met eten dat je laat zweten, denk hierbij aan cafeïnerijke drankjes, knoflook, prei, ui, (rood) vlees, eieren, junkfood en geraffineerde producten.
- Wees matig bij alcohol. Dit zorgt voor de verwijding van bloedvaatjes onder de huid, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt en je het warm krijgt en meer gaat zweten.
- Drink veel, minimaal anderhalve tot twee liter water per dag. Het vocht dat je verliest door te zweten, moet ook weer aangevuld worden.