Als het hart onvoldoende zuurstof krijgt, geeft dat een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, met een uitstraling naar de linkerarm. Dit heet angina pectoris. Het zuurstoftekort wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagaders, waardoor er niet genoeg bloed naar het hart kan stromen. De pijn lijkt op een hartinfarct, met dit verschil dat bij een infarct de kransslagader verstopt is. Bij angina pectoris is er sprake van een vernauwing. De reactie van het lichaam kan echter hetzelfde zijn als bij een infarct.
Angina pectoris kan zich ook voordoen bij een lichamelijke inspanning of sterke emotie. Op zo’n moment heeft het hart meer zuurstof nodig. Als dat niet gebeurt, treedt de pijn op. Soms is de pijn erg heftig en straalt uit naar armen, kaak, rug en buik.
Angina pectoris is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg altijd een arts.
Zelf doen bij angina pectoris
Probeer het risico op deze aandoening te beperken door psychische en lichamelijke (over)belasting te vermijden, niet te roken en niet te zwaar te worden. Beweeg regelmatig, als het kan buiten door te wandelen.
Voedingsadvies
Gebruik gevarieerde voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen, zoals verse groente en fruit en volkorenproducten. Speciaal aanbevolen: zilvervliesrijst en boekweit. Vermijd bewerkte vetzuren, die vooral in fabriekvoedsel voorkomen. Gebruik in plaats daarvan producten met veel gezonde, onbewerkte vetzuren uit biologische voedingsmiddelen zoals oliën, zuivel, eieren, vlees, vis en roomboter.
Wees spaarzaam met zout, breng gerechten op smaak met kruiden en specerijen.