Bloedarmoede
Bloedarmoede is geen tekort aan bloed, maar een tekort aan hemoglobine, de rode bloedkleurstof. Deze kleurstof zit opgeslagen in de rode bloedlichaampjes. De hemoglobine verbindt zich in de longen met zuurstof en zorgt zo voor het transport van zuurstof naar de cellen. Deze cellen hebben zuurstof nodig om voedsel te verbranden zodat energie vrijkomt.
Als er een tekort is aan hemoglobine is er minder aanvoer van zuurstof, waardoor er uiteindelijk te weinig energie vrij komt. Het gevolg is dat je je moe voelt, wat bleek wordt en koude handen en voeten krijgt. Ook duizeligheid, kortademigheid, oorsuizingen en hartkloppingen kunnen een gevolg zijn van bloedarmoede.
Het tekort aan hemoglobine ontstaat door ijzergebrek. We hebben namelijk ijzer nodig om hemoglobine aan te maken. Naast een ijzertekort kunnen ook andere voedingsstoffentekorten een rol spelen bij bloedarmoede. Zo kan een vitamine A tekort een ijzertekort verergeren. Maar ook tekorten aan foliumzuur, vitamine B6, vitamine B12 en koper kunnen bloedarmoede veroorzaken.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Eet voeding die rijk is een ijzer. Goede ijzerleveranciers zijn vlees, peulvruchten, volkoren granen, noten, zaden, gedroogd fruit (abrikozen!) en appelstroop.
- Vol ijzer, maar iets alternatiever om te eten en te drinken, zijn brandnetelblaadjes en bietensap.
- Mis je spinazie in dit rijtje? Dat klopt. De opname van ijzer uit spinazie is heel klein. Eigenlijk is de opname van ijzer uit álle plantaardige producten minder goed dan uit dierlijke producten. Eet je vegetarisch, let dan goed op je ijzerbronnen.
- Combineer plantaardige voeding vol ijzer met vitaminen A en C, dit bevordert de opname van ijzer. Doe bijvoorbeeld stukjes appel op je boterham met appelstroop. Of drink een vruchtenglas sap tijdens het eten.
- Thee verlaagt de opname van ijzer uit je voeding. Liever geen thee drinken dus als je eet.
- Vitamine A zit van nature alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eidooiers. Een stof die een ‘voorloper’ is van vitamine A, is bètacaroteen. Die stof zit wél in plantaardig eten, zoals wortels, koolsoorten, donkergroen gekleurde bladgroenten en geel- of oranje gekleurde vruchten. Ook deze vitamines zijn indirect verbonden aan een betere opname van ijzer.