De bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders, meestal gemeten bij de slagader van de bovenarm. De bloeddruk wordt beïnvloed door de elasticiteit van de bloedvaten, de kracht en de frequentie (aantal slagen per minuut) waarmee het hart zich samentrekt, de hoeveelheid circulerend bloed en de ‘stroperigheid’(de viscositeit) ervan.
De bloeddruk is de barometer voor onze algemene conditie.
Bij het meten van de bloeddruk wordt zowel de bovendruk (die ontstaat als het hart samentrekt) als de onderdruk (die optreedt als het hart ontspant) gemeten. Een normale bloeddruk is volgens richtlijnen van huisartsen een bovendruk die lager is dan 160 en een onderdruk van 95 of lager.
Het opmeten van de bloeddruk is een momentopname. Tijdens de slaap heeft u wellicht een bloeddruk van 1tien/70, tijdens een spannende film kan die oplopen tot 150/90.
Gezonde bloeddruk en zout
Gemiddeld krijgen we negen tot tien gram zout per dag binnen, terwijl zes gram wordt aanbevolen. Keukenzout is feitelijk natrium (natriumchloride). Het verlagen van natrium in de voeding is een goede manier voor het houden van een gezonde bloeddruk.
Zie ook: Hoge bloeddruk, lage bloeddruk