• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Bloedsuikerspiegel

Klopt het dat je ziek kunt worden van een glas cola en een koek (door schommelende bloedsuikerspiegel)?
– Irma 

Alexandra Alons, natuurarts:
Cola (maar ook sinaasappel- of vruchtensap uit een pak) bevat veel suiker en kan daardoor aanleiding geven tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Bij koek gebeurt dit ook, al hangt het wel af van de hoeveelheid vezels in een koek. Vezelrijke koek geeft minder snel een stijging van de bloedsuiker.

Als de suikerspiegel zo snel stijgt, kan het door het lichaam worden opgevat als een maaltijd, waardoor er insuline wordt aangemaakt om een hele maaltijd te verteren. Kort daarop zal de suikerspiegel weer zakken. Een snelle daling van de suikerspiegel kan het gevoel geven van een hypoglykemie (en soms zelfs echt leiden tot een hypoglykemie). 

Hypoglykemie is een verlaagde bloedsuikerspiegel en gaat gepaard met allerlei klachten zoals duizeligheid, slap of flauw gevoel, slechte concentratie, gapen, misselijk zijn, hongergevoel en vermoeidheid. Vezelrijke voeding met veel complexe koolhydraten (bijvoorbeeld havermoutpap, muesli, volkorenbrood en peulvruchten) en minder frisdrank drinken, kan helpen een stabielere bloedsuiker te krijgen. De sporenelementen zink, vanadium en chroom kunnen helpen om de bloedsuiker stabieler te houden. Zink zit volop in vlees, vette vis, garnalen, zonnebloem- en pompoenpitten. Vanadium zit in peterselie. Chroom is vooral in volkorenproducten te vinden.

Daarnaast zien we dat een slechte nachtrust en stress een reden kan zijn voor meer behoefte aan zoetigheid en een oorzaak kunnen zijn van schommelende suikerspiegels.

Vorige bericht Borstkanker en droge huid
Volgende bericht Catherine interviewt Roos Vonk

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel (ook wel bloedglucosespiegel genoemd) is een maat voor de hoeveelheid glucose die opgelost is in het bloed. Het wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Het varieert gedurende de dag en door wat we eten. Vlak voor het eten is deze wat lager dan zo’n anderhalf uur na de maaltijd. Dit komt doordat er glucose uit het voedsel in het bloed komt. Alle cellen in het menselijk lichaam gebruiken glucose als energiebron.

Zie ook: Gezond gewicht / Overgewicht (Spijsvertering)

Vorige bericht Flauwvallen
Volgende bericht Te hoge bloedsuikerspiegel

Bron

NaamNatuurlijk & gezond
Datum©2011 Mix Media B.V., Lelystad
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN978-90-75690-54-5

Primaire Sidebar