Bij brandend maagzuur sluit de spier tussen de maag en de slokdarm niet goed. Het maagzuur kan daardoor teruglopen in de slokdarm en zelfs in de keel. Sommige mensen hebben er heel soms last van, bijvoorbeeld na zwaar tafelen. Andere mensen dagelijks of juist veel ‘s nachts. Vaak kun je het voorkomen door anders eten.
Brandend maagzuur komt onder andere voor bij mensen die een breukje in het middenrif hebben. Het bovenste deel van de maag ligt normaal gesproken netjes in de buikholte. Door een zwakke plek in het middenrif kan het echter een stukje in de borstholte komen te liggen. Voorover bukken, tillen of liggen kan dan zuurbrand veroorzaken. Ook toegenomen druk in de buikholte, bij overgewicht of zwangerschap, kan leiden tot zuurbranden.
Soms veroorzaakt stress brandend maagzuur. Ook bepaald eten en drinken kan het opwekken, zoals vet eten, pepermunt, alcohol en chocolade. Frisdrank met koolzuur, koolsoorten (met uitzondering van bloemkool en broccoli), peulvruchten, uien, scherp gekruid voedsel, koffie (ook cafeïnevrij), sinaasappelsap en grapefruitsap wekken soms ook brandend maagzuur op.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Gebruik voedingsmiddelen waarop een gevoelige reactie komt, zoals alcohol of vet eten, zo min mogelijk. Eet drie uur voor het slapengaan liever niets meer. Een lege maag vermindert de maagzuurproductie en dat verkleint ’s nachts de kans op zuurbrand.
- Eet minder per maaltijd: bij een te volle maag neemt de kans op brandend maagzuur toe. Verspreid verschillende kleine maaltijden over de dag. Eet langzaam, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel.
- Kauwen op een paar droge havervlokken geeft snel verlichting bij brandend maagzuur. Wat ook helpt is ‘s morgens op de nuchtere maag en ‘s avonds voor het slapengaan versgeperst aardappelsap drinken; verdun het met twee- tot driemaal zoveel lauw water. Doe dit niet langer dan zes weken achtereen.