Gemiddeld worden er ruim tweeduizend mensen per jaar opgenomen in het ziekenhuis of brandwondencentrum door een ongeval. Lang niet altijd is er vuur in het spel. Meer dan de helft van de mensen heeft brandwonden door een hete vloeistof zoals thee, water of hete olie. Ook barbecue-ongelukken zijn veelvoorkomend.
Brandwonden worden naar de ernst van de verwonding ingedeeld in drie groepen:
- Eerstegraads verbranding: de huid is rood, pijnlijk en soms licht gezwollen, de opperhuid is intact.
- Tweedegraads brandwonden: de huid is pijnlijk, vertoont blaren, de opperhuid is beschadigd. De zenuwen die pijnprikkels doorgeven kunnen aangetast zijn, als de huid wordt geprikkeld is er geen gevoel.
- Derdegraads brandwonden: de huid is wit/beige of zelfs zwart verkoold. Het gevoel in de aangedane plek is weg omdat de zenuwen kapot zijn.
Zelf doen
- Laat de brandwond koelen, houd het verbrande lichaamsdeel minstens tien minuten onder een kraan met lauw stromend water.
- Waarschuw bij een tweede- en derdegraads brandwond de dokter.
- Bedek na het koelen een ernstige brandwond met steriel verband, een schone doek of schoon laken.
- Laat eventuele blaren intact en laat vastzittende kleding gewoon zitten.
- Smeer niets op de wond.
Hoeveel huid is verbrand?
Een arts zal altijd vragen hoeveel er van het lichaam is verbrand. Probeer de grootte van de brandwond te schatten door toepassing van de handwijzer. De oppervlakte van de hand is ongeveer één procent van het lichaamsoppervlak. U neemt in gedachten de hand van het slachtoffer. Zoveel maal als deze op de verspreid liggende brandwonden past, zoveel procent van het lichaam is verbrand.
Tweede- en derdegraads brandwonden zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg in dat geval altijd een arts.
Kind en vuur
Baby’s en peuter lopen, vergeleken met andere leeftijdsgroepen, vier keer meer kans op een brandwond dan een volwassene. De reden is dat ze alles willen nadoen, nieuwsgierig zijn en razendsnel zijn. Eigenschappen die soms niet goed zijn als ze bij het fornuis, de open haard of de barbecue staan. Deze tips voorkomen veel narigheid:
- Zet pannen met de steel naar achteren op het fornuis.
- Stel boiler of geiser niet te heet af.
- Laat hete pannen, thee en koffie op het aanrecht staan.
- Doe kleine kinderen niet zonder toezicht in bad of onder de douche.
- Klem het tafelkleed vast.
- Koop een rekje voor bij de open haard.
- Gebruik bij barbecueën alleen aanmaakblokjes: spiritus veroorzaakt een steekvlam die kinderen op hoofd- of schouderhoogte treft.
- Zet bij open vuur (kaarsen, barbecue, kampvuur) altijd een emmer met koud water klaar.