• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Darmpoliepen

Hoe zijn darmpoliepen te voorkomen? En kan iedereen het krijgen of is het familiair?
– RdV

Hans van Montfort, natuurarts:
Darmpoliepen zijn kleine gezwelletjes die zowel in de dunne als de dikke darm kunnen voorkomen. Ze kunnen goed-  maar ook kwaadaardig zijn. Ze komen voor bij 35 procent van de mensen boven de vijftig jaar. Meestal is er sprake van ongevaarlijke poliepjes; vergelijk dat maar met de poliepjes die zich soms op de huid bevinden. 

Als er sprake is van zeer veel poliepen komt dit meestal door een erfelijke aanleg. Vooral bij deze groep kunnen makkelijk kwaadaardigheden ontstaan. Hoe kleiner de poliep hoe geringer het risico op een ontaarding. Met name de grotere poliepen geven verschijnselen zoals bloed in de ontlasting. De diagnose kan gesteld worden door een colonscopie (darmspiegeling) waarbij ook meteen beoordeeld kan worden of de poliep wel of niet kwaadaardig is. In mijn praktijk doe ik daarnaast altijd een ontlastinganalyse waarin ik zogenaamde markers meet (Calprotectine en M2-PK). Een verhoging van deze markers is een indicatie om verder te kijken. Als poliepen eenmaal ontdekt zijn is het zaak ze te verwijderen en de darm daarna regelmatig te controleren. 

Poliepen ontstaan makkelijker door chronische ontstekingsreacties van de darmwand. Daarom is het goed de darm in goede conditie te houden door een gezonde voeding met veel groente en fruit, het zorgen voor een regelmatige stoelgang en het gebruik van probiotica. In de praktijk schrijf ik daarbij het poeder Symbiolact Compositum voor, omdat dit geen melk bevat en uit meerdere stammen bestaat.

Vorige bericht Gezonde ontdekkingstocht
Volgende bericht Het rommelt: In buik en darmen

Bron

NaamgezondNU
Datumapril 2011

Primaire Sidebar