Ik heb diabetes en ben natuurlijk voorzichtig met suiker, maar hoe zit het met honing?
Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige:
Bij diabetes gaat het om het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. In onze voeding komen eiwitten, vetten en koolhydraten voor. Alle koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose, dat in het bloed wordt opgenomen. Alle koolhydraten hebben daarom invloed op de bloedsuikerspiegel. Ook in honing zit suiker dat invloed heeft op de hoogte van je bloedsuikerspiegel. Natuurlijke suikers hebben net zo veel invloed als toegevoegde suikers. Dat maakt uiteindelijk niet uit. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor rietsuiker en stroop maar zelfs ook voor fruit. Ook daar zitten natuurlijke suikers in die toch je bloedsuiker verhogen. Eenmaal in het bloed is van de glucosemolecuul niet meer te achterhalen of die nou uit honing, fruit of een klontje suiker kwam.
Neem daarom alleen klein fruit (mandarijn, kiwi, halve appel) dan krijg je niet zo veel suiker binnen dat je bloedsuikerspiegel de lucht in vliegt. Voor je inname van vitaminen neem je vooral veel groente. En als je kunt kiezen tussen geitenkaas met of zonder honing, kies dan voor zonder. Een heerlijke dressing maak je met lekkere olijfolie en citroensap of wijnazijn. Dan heb je geen kant-en-klare honingdressing nodig.
Maar zoals met alles, kan een keer een lepeltje honing niet zo veel kwaad. Het gaat om hoeveel en hoe vaak.
Zie ook: harrietverkoelen.nl