Zo hinderlijk diarree is, zo nuttig is het ook. Vaak is de oorzaak een besmetting met een bacterie of andere ziekteverwekker. Diarree zorgt in dat geval voor een versnelde ‘doorspoeling’ van het bedorven voedsel door de darmen. Hiervoor wordt vocht uit je spijsverteringsorganen gebruikt.
De ziekteverwekkers die diarree veroorzaakt kan via ontlasting en speeksel worden overgedragen.Bijvoorbeeld via handen, deurknoppen of keukengerei. Let daarom goed op de hygiëne.
Bij aanhoudende diarree die niet binnen een paar dagen over is, moet je een arts raadplegen. In dat geval kan ook een voedselintolerantie (bijvoorbeeld voor gluten) de oorzaak zijn. Vooral bij ouderen, baby’s en kleine kinderen is het nuttig eerder een arts te waarschuwen. Er bestaat namelijk gevaar voor uitdroging. Bij kleine kinderen is dat te merken aan minder natte luiers. Ook een droge mond, droge ogen en sufheid zijn signalen van uitdroging.
Uitdroging kun je eenvoudig testen door een stukje huid van de arm tussen duim en wijsvinger te houden en kijk of de huid terugveert. Als dat niet het geval is, wijst dit op uitdroging. Ook als er bloed of slijm bij de ontlasting zit, of wanneer de diarree wordt veroorzaakt door het gebruik van medicijnen, is het aan te raden een arts te raadplegen.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Drink veel. Echt véél! Het lichaam verliest veel vocht bij diarree. Drink daarom meer dan anders, op de eerste dagen twee tot drie liter per dag. Verdeel dit in kleine porties over de dag en de avond. Drink het liefst water of thee. Ook geschikt is bouillon, soep, versgeperst sap.
- Water met zout. Een oud huismiddeltje tegen uitdroging bij diarree is water met zout; los keukenzout (een kwart theelepel) en suiker (een eetlepel) op in een glas water en drink het meteen op.
- Eet voorzichtig. Geschikt om mee te starten bij trek: fruit (bosbessen, bananen en geraspte appels), rauwe groente (worteltjes), beschuit, oud brood en havervlokken. Zure melkproducten (yoghurt, karnemelk en kwark) zijn goed voor het herstel van de darmflora.