• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Diarree

Zo hinderlijk diarree is, zo nuttig is het ook. Vaak is de oorzaak een besmetting met een bacterie of andere ziekteverwekker. Diarree zorgt in dat geval voor een versnelde ‘doorspoeling’ van het bedorven voedsel door de darmen. Hiervoor wordt vocht uit je spijsverteringsorganen gebruikt. 

De ziekteverwekkers die diarree veroorzaakt kan via ontlasting en speeksel worden overgedragen.Bijvoorbeeld via handen, deurknoppen of keukengerei. Let daarom goed op de hygiëne.

Bij aanhoudende diarree die niet binnen een paar dagen over is, moet je een arts raadplegen. In dat geval kan ook een voedselintolerantie (bijvoorbeeld voor gluten) de oorzaak zijn. Vooral bij ouderen, baby’s en kleine kinderen is het nuttig eerder een arts te waarschuwen. Er bestaat namelijk gevaar voor uitdroging. Bij kleine kinderen is dat te merken aan minder natte luiers. Ook een droge mond, droge ogen en sufheid zijn signalen van uitdroging. 

Uitdroging kun je eenvoudig testen door een stukje huid van de arm tussen duim en wijsvinger te houden en kijk of de huid terugveert. Als dat niet het geval is, wijst dit op uitdroging. Ook als er bloed of slijm bij de ontlasting zit, of wanneer de diarree wordt veroorzaakt door het gebruik van medicijnen, is het aan te raden een arts te raadplegen.

Slimme oplossingen uit je keuken 

  • Drink veel. Echt véél! Het lichaam verliest veel vocht bij diarree. Drink daarom meer dan anders, op de eerste dagen twee tot drie liter per dag. Verdeel dit in kleine porties over de dag en de avond. Drink het liefst water of thee. Ook geschikt is bouillon, soep, versgeperst sap. 
  • Water met zout. Een oud huismiddeltje tegen uitdroging bij diarree is water met zout; los keukenzout (een kwart theelepel) en suiker (een eetlepel) op in een glas water en drink het meteen op.
  • Eet voorzichtig. Geschikt om mee te starten bij trek: fruit (bosbessen, bananen en geraspte appels), rauwe groente (worteltjes), beschuit, oud brood en havervlokken. Zure melkproducten (yoghurt, karnemelk en kwark) zijn goed voor het herstel van de darmflora.
Vorige bericht Nieren, blaas en prostaat
Volgende bericht Droge huid / schrale huid / rimpels

Diarree

Diarree is ontlasting die dunner is en vaker optreedt dan normaal. De snelheid waarmee het voedsel de darmen passeert, is onder andere afhankelijk van de spanning van de darmspieren. Wanneer de samentrekkingen van de darmen toenemen, ontstaat er een snellere passage, waardoor diarree kan ontstaan. Diarree kan nuttig zijn wanneer er zich giftige stoffen in de darm ophopen. Het lichaam ontdoet zich dan op een snelle manier van deze schadelijke stoffen.

Diarree kan ook worden veroorzaakt doordat u iets verkeerds heeft gegeten, door een infectie, een allergische reactie op bepaald voedsel of vanwege psychische redenen (spanningen). Omdat het voedsel de dikke darm nu versneld passeert, heeft de darm onvoldoende gelegenheid vocht uit dit voedsel terug te winnen. Mèt dit vocht verliest het lichaam belangrijke mineralen die het nodig heeft voor de juiste werking van een aantal vitale processen. Wanneer de diarree langer dan enkele dagen, misschien wel weken- of maandenlang aanhoudt, kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Vooral bij kleine kinderen en bejaarden bestaat al snel gevaar van uitdroging. Er is dus alle reden er aandacht aan te schenken.

Naast het gebruik van een effectief geneesmiddel zijn de volgende voedingstips van belang. De eerste dag liever niets eten, wel drinken! Daarna begint u voorzichtig met 'stoppende' voeding: kwark, bosbessensap, geraspte appel, droge havervlokken, ongekookte melk, rijst, bananen. Let op! De schilletjes van bosbessen en de schil van appels hebben juist laxerende eigenschappen. Appelsap bevat geen pectine en heeft dus geen stoppende werking. Om gistingen te voorkomen, kunt u tijdens dezelfde maaltijd beter niet èn groente èn fruit eten.

Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij diarree kunnen worden gebruikt.

In acute gevallen:

Tormentavena
(3x daags 10 druppels; in acute gevallen elk uur 5 druppels tot er verbetering optreedt) is een beproefd, snel werkend middel.

Tormentilla tinctuur
(3x daags 10-20 druppels) is het aangewezen middel voor personen met een glutenvrij dieet.

Witte leem
(3x daags 1-2 theelepels [à ± 3 ml] goed mengen in een glas niet bruisend bronwater en vóór de maaltijd opdrinken) absorbeert naast giftige stoffen ook geneesmiddelen die in kleine hoeveelheden moeten worden ingenomen (bijvoorbeeld antistollingsmiddelen en de anticonceptiepil.
Neem Witte leem dus niet op hetzelfde moment in als dergelijke geneesmiddelen).

Als nabehandeling na langdurige diarree:

Acidophiluspoeder
(2x daags 1 dessertlepel [à ± 6 g] in lauwe melk of water opgelost) helpt als er sprake is van een gestoorde darmflora tengevolge van diarree of medicijngebruik.

Drink bovendien na een periode met diarree een tijd lang na elke maaltijd een glas niet bruisend bronwater met daarin 2 à 3 eetlepels Molkosan; ook dit draagt bij tot het herstel van de darmflora.

Opmerking:
De vermelde dosering is de dosering bij volwassenen; zie bladzijde 15 voor de dosering bij kinderen.

Verwant onderwerp: Dysbacteriose.

Vorige bericht Depressiviteit
Volgende bericht Doorliggen

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar