Wanneer de bacterieflora in de darmen is verstoord, spreekt men van dysbacteriose. Door zo'n gebrekkige darmflora kunnen er in de darm gistingen ontstaan die ertoe leiden dat giftige afvalprodukten via het bloed de lever bereiken. Duurt dit proces jaren voort, dan wordt het vermogen van de lever om giftige stoffen te neutraliseren, aangetast.
De voornaamste oorzaak van dysbacteriose is het gebruik van antibiotica: deze vernietigen niet alleen de schadelijke, maar ook de nuttige bacteriën.
Om de darmflora weer te herstellen, moet de voeding worden aangepast. Dat betekent: geen varkensvlees, geen wittebrood, geen witte suiker en geen geraffineerde voeding: wèl reformzuurkool, een paar keer per week echte yoghurt en enkele malen per dag een glas niet bruisend bronwater met daarin 2 à 3 eetlepels Molkosan. Een wekelijkse sapdag, waarbij u uitsluitend vruchte- en groentesap drinkt, werkt zeer gunstig.
Er zijn enkele natuurlijke preparaten die helpen het bacterie-evenwicht in de darm te herstellen.
Acidophiluspoeder
(2x daags 1 dessertlepel [à ± 6 g] in lauwe melk of water innemen) helpt als sprake is van een gestoorde darmflora tengevolge van diarree of medicijngebruik.
Boldocynara
(3x daags 20 druppels na de maaltijd) stimuleert de leverfunctie, activeert de galblaas en maakt de gal vloeibaarder. Het middel bevordert de galproduktie en -afgifte en werkt licht laxerend; het zet als het ware alle spijsverteringsklieren aan het werk, waardoor de darmflora positief wordt beïnvloed.