Hoe kan het dat ik de ene dag meer trek heb dan de andere dag, terwijl ik fysiek niets anders doe en meestal hetzelfde eet/ontbijt?
Josje Kort
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige
U geeft aan meestal hetzelfde te eten, maar is dat ook werkelijk zo? Dan zou namelijk mijn eerste advies zijn: ga zo veel mogelijk variëren. Een schaaltje ongezoete muesli met yoghurt ’s morgens zorgt dat je minder trek krijgt in de loop van de ochtend dan een bruine boterham met appelstroop. Daarbij is het belangrijk om ook met dit muesli-ontbijt te variëren.
In het algemeen geven eiwitten (vis, zuivel, ei, vlees en plantaardige eiwitrijke producten) de grootste verzadiging en daarna de vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten en van de granen met name haver en gerst. Een extra eitje bij het ontbijt of kwark in plaats van yoghurt kan al van invloed zijn.
Daarnaast kan het zijn dat u een dag toch wat minder eet, waardoor uw lichaam de volgende dag aangeeft dat u meer nodig hebt. Behalve fysiek kan ook bijvoorbeeld stress zorgen dat u meer verbruikt of uw trek juist toeneemt.
We eten niet alleen om ons lichaam fysiek in goede conditie te houden, maar ook vanuit sociale en psychische motieven. Hebt u echte trek of meer de lekkere of gezellige trek? Ook deze factoren kunnen dus van invloed zijn. Hormoonschommelingen (bijvoorbeeld rond de menstruatie) zijn bij vrouwen ook regelmatig de oorzaak van wisselende eetlust.
Er zijn dus veel oorzaken voor wisselende trek, maar als dat verder geen problemen geeft en u voldoende gevarieerd en gezond eet, dan is het niet iets om u druk over te maken.