• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Haaruitval

Ik heb last van haaruitval. Kan dit komen door mijn medicijnen?

 

Michelle Haaksman, werkzaam bij Bijwerkingencentrum Lareb:

Ja, sommige geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken, zoals antideppressiva, de anticonceptiepil en verschillende antibiotica. Er zijn ook veel andere oorzaken voor haaruitval, zoals voeding of stress. Men spreekt van haaruitval als het haar dunner wordt of als er kale plekken ontstaan. Haaruitval als bijwerking van een geneesmiddel ontstaat meestal twee tot vier maanden na het starten met een geneesmiddel. Het natuurlijke haargroeiproces herstelt vaak weer na het stoppen van het geneesmiddel. Dit duurt ongeveer twee tot drie maanden. Geneesmiddelen tegen kanker kunnen ook haaruitval veroorzaken, maar dit werkt op een andere manier. Bij deze middelen kan haaruitval al na een paar dagen ontstaan. Het haar gaat verschillende fasen door. Eerst is er de groeifase, die gemiddeld vier tot acht jaar duurt. In deze fase worden steeds nieuwe haren aangemaakt. De duur van deze fase bepaalt de lengte die het haar krijgt. Daarna komt de overgangsfase, waarin het haar zich in ongeveer twee weken voorbereidt om uit te vallen. Hierna volgt de rustfase. De oude haren worden in deze fase door de nieuwe haren uitgestoten. Dit duurt zo’n één tot drie maanden. Geneesmiddelen tegen kanker tasten bijvoorbeeld de vellen in de haarzakjes aan, waardoor er geen nieuwe haren meer aangemaakt worden in de groeifase. Maar de meeste geneesmiddelen brengen het haar versneld in rustfase, waardoor het haar eerder uitvalt en uiteindelijk dunner wordt. Het is vaak moeilijk om een relatie te leggen tussen geneesmiddelengebruik en haaruitval. Er zijn namelijk nog veel andere oorzaken die ook voor haaruitval kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: voeding, stress, extreem gewichtsverlies, koorts, operatie, ijzergebrek, schildklierproblemen, verschillende chronische ziekten en hormoonafhankelijke kaalheid. 

Heb je ook last van haaruitval? Bespreek met je arts of apotheker wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Wil je zelf een bijwerking van een geneesmiddel melden? Dit kan via www.mijnbijwerking.nl

Vorige bericht Sterke botten
Volgende bericht Schoonmaakdwang

Haaruitval

Al een hele tijd vallen mijn haren uit. Mijn wenkbrauwen doen hier ook al aan mee. Daar staat nu nog maar de helft. De mensen om me heen geven aan dat dit normaal is als je ouder wordt. Ik maak me echter zorgen. Is dit normaal en wat kan ik doen?

Metta Hofstra, homeophatisch arts:
Haaruitval waaraan ook de wenkbrauwen meedoen kan verschillende oorzaken hebben. Het verdient in elk geval nader onderzoek door de huisarts. De meest voorkomende oorzaak is een te trage schildklierwerking. Ook kunnen hormonale afwijkingen in de zwangerschap of tijdens pilgebruik aanleiding zijn tot haaruitval. Een tekort aan ijzer, zink en een aantal andere mineralen kan haaruitval geven.
Ook infecties kunnen tot haarverlies leiden (schimmels, in zeldzaam geval: syfilis) maar ook eczeem en psoriasis. Soms is het een overgevoeligheidsreactie voor make-up, shampoo of ander haarproduct. In zeldzame gevallen is er een erfelijke oorzaak en loopt iedereen in de familie op een gegeven moment met half uitgevallen wenkbrauwen.
Ook dit zijn oorzaken van haarverlies:

  • auto-immuunziekten die de haarwortels aanvallen;
  • bepaalde medicijnen, zoals ontstekingsremmers zoals ibuprofen en Naproxen
  • de haarziekte Telogeen effluvium, die over het algemeen wordt toegeschreven aan ernstige stress,waarbij haar van de hoofdhuid en wenkbrauwen uitvalt;
  • sommige mensen ontwikkelen een tic en trekken hun eigen haren uit: trichotillomanie.

Ik kan dus niet zeggen dat haaruitval waaraan óók de wenkbrauwen meedoen een normaal verschijnsel is bij het ouder worden – tenzij alle bovenstaande oorzaken zijn uitgesloten. Dit in tegenstelling tot alleen dunner worden van het hoofdhaar, wat inderdaad op oudere leeftijd vaak voorkomt.

Vorige bericht Alle smoothies op een stokje
Volgende bericht Cholesterol

Haaruitval

Mijn haar valt heel erg uit sinds januari 2008. Als ik mijn haar was, zitten de plukken haar al in het afvoerputje als ik het haar alleen al nat maak. Elke dag verlies ik ook erg veel haren als ik het voorzichtig kam. Heb alle reguliere middeltjes van de drogist al geprobeerd, echter zonder resultaat. Mijn bloed is in orde. Weet u raad?
– Marian Edens

Metta Hofstra, huisarts:
Haaruitval kent vele redenen. Het komt voor na stress, zwangerschap, koorts of ernstige ziekten en bij een teveel aan mannelijke hormonen. Soms blijkt er een ijzer- of zinktekort te zijn, soms een vitamine B- gebrek. Ook komt het voor zonder duidelijke oorzaak. U kunt een verwijzing naar een dermatoloog vragen, die meestal aan vrouwen adviseert hormonen te gaan slikken (zoals de Dianepil) en /of de hoofdhuid te masseren met een lotion die Minoxidil bevat. Tegenwoordig wordt in extreme gevallen zelfs een middel voorgeschreven (Proscar) dat primair ontwikkeld is voor prostaatvergroting bij mannen, maar haargroei-stimulering als bijwerking heeft. In de alternatieve hoek zitten ook een paar middelen die u kunt proberen zonder schadelijke effecten: bijvoorbeeld Pulsatilla D30, of Silicea D30 (eenmaal daags 3 korrels VSM of A.Vogel). Ook kunt u drie maanden vitamine B- complex slikken.

Vorige bericht Jeuk
Volgende bericht Nieuwe heup

Bron

NaamgezondNU
Datummei 2010

Primaire Sidebar