gezondNU schrijft veel over nieuwe inzichten over voeding. Niet iedereen deelt die mening. Hoe is het een paar jaar later? Zijn onze berichten van toen achterhaald? Of inmiddels gemeengoed? Dit is de actuele stand van zaken.
Zoutloos is niet per se beter – aan het zout in Nederland zit namelijk jodium toegevoegd. Maar in biologisch brood zit niet altijd gejodeerd zout. En ook thuisbakkers gebruiken niet altijd gejodeerd zout. Erg?
Februari 2009 – De jodiuminname van mensen die alleen zelfgebakken brood of biologisch brood eten is mogelijk onvoldoende, meldde gezondNU naar aanleiding van een rapport van de Gezondheidsraad. Die pleitte er zelfs voor een apart onderzoek te doen naar deze groep, hetgeen overigens nog niet is gebeurd.
April 2010 – Reumatoloog Richard Verheesen zegt dat nagenoeg iedereen moet vrezen voor een jodiumtekort. Volgens hem zijn er maar liefst 272 miljoen Europeanen die onvoldoende jodium binnenkrijgen, waaronder naar schatting zes miljoen Nederlanders.
Goedkoop en makkelijk
Aan keukenzout (Jozo) en het zout waarmee het gros van de bakkers hun brood bakt, wordt sinds jaar en dag jodium toegevoegd. Hierdoor is ongeveer de helft van onze jodiuminname afkomstig uit brood. Maar volgens Verheesen is dat alles behalve voldoende. Hij baseert zijn cijfers op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vooral zwangere vrouwen vormen een risicogroep. Zo stijgt het aantal miskramen en vroeggeboorten in Nederland. Jodiumgebrek zou dit mogelijk kunnen verklaren.
“Het is zo langzamerhand de hoogste tijd dat het probleem van tekorten hard wordt aangepakt met de juiste middelen”, zegt Verheesen op zijn site jodiumtekort.nl. “Niemand wil dat zijn of haar kind een verhoogd risico loopt op een verminderde intelligentie, de ontwikkeling van ADHD of een minder sociale ontwikkeling. Zeker niet omdat jodium goedkoop is, makkelijk te maken en heel eenvoudig toe te dienen.”
Jodium staat vooral bekend als bouwstof voor de schildklierhormonen. De laatste jaren is echter duidelijk geworden dat jodium niet alleen in de schildklier wordt opgenomen, maar ook in vele andere organen. Daarnaast is aangetoond dat jodium een antioxidatieve werking heeft. De mens heeft continue te maken met oxidatieve stress, waarbij oxidanten (vrije radicalen) vrijkomen. Bekende antioxidanten zijn vitamine C en E, maar ook jodium.
Ook de Gezondheidsraad kent het jodiumrapport van de WHO. Maar in tegenstelling tot Verheesen maakt de Gezondheidsraad zich er nauwelijks zorgen over en wijst de raad meetmethode van de WHO deels af. Verheesen denkt juist dat de meetmethode van de Gezondheidsraad niet deugt. “Het Europese en wereldwijde probleem zou in een keer bijna halveren qua aantallen. Iedereen begrijpt dat dat niet kan”, aldus Verheesen.
Jodium komt in nature voor in: zeevissen (zoals makreel en haring), schaal- en schelpdieren en zeewier. Melk en eieren bevatten ook jodium, maar dit is onder meer afhankelijk van het jodiumgehalte van de grond. Vooral de bodem in Twente, Oost-Brabant en Limburg is arm aan jodium.
Heeft iedereen een jodiumtekort?
www.jodiumtekort.nl