Geen deel van het lichaam wordt zo gekoesterd en verwend als de huid. Dat is logisch; de huid heeft een belangrijke zintuigfunctie (voelen) en communicatiefunctie (aanraken). Ook is een huid die er gezond uitziet, belangrijk voor het zelfvertrouwen waarmee we anderen tegemoet treden.
Ook om andere redenen is het van belang de huid goed te verzorgen. De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Het houdt het lichaam op de juiste temperatuur en zorgt voor de afvoer van afvalstoffen. Ook wordt door het zonlicht vitamine D in de huid gevormd.
Ondanks alle verzorging blijft de huid kwetsbaar. Dat komt doordat de huid te maken heeft met allerlei invloeden van buitenaf, zoals regen, zon, wind, de temperatuur of straling. Ook van binnenuit wordt de huid beïnvloed, bijvoorbeeld door hormonen.
De huid wordt soms de derde nier genoemd omdat het per etmaal anderhalve liter vocht uitscheidt met afvalstoffen. Soms is het juist goed om de andere uitscheidende organen (nieren, darmen of lever) een tijdje (bijvoorbeeld een maand) extra te stimuleren.
Zelf doen voor een schone huid
Om de huid gezond te houden, is het belangrijk deze iedere dag goed te reinigen. Doe dat liever niet met zeep. Om het dunne laagje (hydrolipidefilm) dat de huid beschermt goed in tact te houden, is gewoon water net zo effectief.
Het schoonhouden zorgt ervoor dat de afvoerkanaaltjes en zweetklieren niet verstopt raken. Zo’n verstopping kan immers tot puistjes en mee-eters leiden. Verstik de huid ook niet onder veel make-up. Hierdoor kunnen de talgklieren afgesloten raken.
Ook voeding en zuurstof zijn nodig voor een goede verzorging. Omdat de huid niet van buitenaf wordt gevoed, moeten deze stoffen via het bloed worden aangevoerd. Een goede doorbloeding van de huid is daarom erg belangrijk. Deze wordt gestimuleerd door voldoende beweging of een massage. Ook wisseldouches zijn in dat opzicht goed. Douche hiervoor twee tot drie minuten met warm water en wissel dit af met twee tot drie seconden koud water. Herhaal dit een paar keer.
Voedingsadvies voor de huid
Gebruik volwaardige voeding, met volop vitaminen en mineralen. Bijvoorbeeld: verse groente en vers fruit, rauwkost, volkorenproducten, zilvervliesrijst. Vermijd verzadigde (dierlijke) vetten en gebruik in plaats van volle melk liever zure melkproducten, zoals karnemelk, biogarde of kwark.
Drink voldoende, ten minste anderhalf tot twee liter (mineraalarm bronwater of kruidenthee).
Voor een goede huidfunctie zijn vetzuren belangrijk. Vooral omega-6-vetzuren (gamma-linoleenzuur of GLA) zijn belangrijk. De huid heeft een grote en constante behoefte aan GLA, maar kan het niet zelf aanmaken. GLA komt voor in haver, eidooiers en orgaanvlees. Grotere hoeveelheden zitten in teunisbloemolie.
Koffie, roken en alcohol zijn in meerdere opzichten niet goed voor de huid. Bijvoorbeeld omdat de poriën wijder worden, waardoor meer vuil in de huid dringt.
Huidverzorgers op het bord
De huid wordt mede in conditie gehouden door vitamines en mineralen in verse voeding. Een aantal vitamines en mineralen verdienen speciale aandacht omdat zij helpen als antioxidant die beschermt tegen huidveroudering en de huidopbouw ondersteunen;
- Provitamine A (bètacaroteen) – in wortels en andere felgekleurde groenten (paprika’s, spinazie, wortel) en fruit (abrikozen, mango). Uit fruit is bètacartoon beter opneembaar dan uit groente.
- Vitamine B2 – melk, kiemen, groente, ei, noten en zaden.
- Vitamine C – fruit, groente, aardappelen en kiemen.
- Mineraal zink – mosselen, volkorenbrood, vlees, vis, kaas, peulvruchten, noten en zaden.
- Mineraal silicium (kiezelzuur) – volkorenbrood (vooral gierst en haver) en citrusvruchten.
- Meervoudig onverzadigde vetzuren – plantaardige olie, noten, zaden en vette vis.
Zie ook: schaafwonden