Vooral kinderen kampen regelmatig met oorpijn. Een bezoekje aan de huisarts is zeker aan te raden, maar kunt u niet direct terecht, dan kunt u de pijn verlichten met een uikompres. Snijd een ui fijn, legt dit op een droge doek en vouw de doek dicht. Druk het kompres tegen het oor. Een muts over het hoofd zorgt dat het kompres blijft zitten.
Oorpijn
Oorpijn kan vele oorzaken hebben, zoals een ooraandoening, allergie, eczeem of een aandoening van het gebit, de keel of de zenuwen rondom het oor. Ook kan gepeuter, oorsmeer of een achtergebleven watje een rol spelen. Alleen de arts kan de juiste diagnose stellen. Zolang de ware oorzaak nog niet bekend is, kunt u zelf voor enige verlichting van de pijn zorgen met een warm kompres op het oor.
Maak de oren niet te vaak schoon en zorg ervoor niet te diep met een wattenstaafje in het oor te komen; daardoor kunnen namelijk oorproppen (oorsmeer) ontstaan. Gebruik zoete amandelen en appels en voeding die rijk is aan vitamine A, zoals worteltjes, kool en jonge brandnetelblaadjes.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij oorpijn kunnen worden gebruikt.
Plantago tinctuur
(uitwendig: 2x daags 1 druppel in het oor, of door middel van enkele druppels op een watje; inwendig: 3x daags 10 druppels) is vooral werkzaam tegen de bacteriën die oorontstekingen veroorzaken.
Johannesolie
(uitwendig: 2x daags 1 druppel in het oor) maakt het oorsmeer vloeibaarder, gaat ontstekingen tegen en verzacht pijn.
Oorsuizingen
Oorsuizingen wordt door degenen die eraan lijden, beschreven als een constant gonzend of fluitend geluid dat vooral 's nachts extra storend is. De geluiden die worden waargenomen, zijn meestal zacht, onder de twintig decibel. Over het algemeen wordt de klacht vooral ervaren in een stille omgeving. De meeste patiënten zijn tussen de 45 en 60 jaar. Oorsuizingen moet altijd serieus worden genomen en is in een aantal gevallen goed te behandelen.
In een aantal gevallen is vast te stellen waar het geluid (de trilling die de patiënt hoort) vandaan komt, bijvoorbeeld van een bloedvat-afwijking in het binnenoor. In zo'n geval kan een arts soms het geluid via zijn stethoscoop horen. Soms is een oorsmeerprop de oorzaak. Het probleem is dan vaak eenvoudig op te lossen (zie Oorproppen). Andere oorzaken zijn onder andere ontstekingen, beschadiging van het trommelvlies, doorbloedingsstoornissen, langdurige blootstelling aan lawaai, hardhorendheid en medicijngebruik.
Wanneer de oorsuizingen gepaard gaan met duizeligheid en misselijkheid kan de ziekte van Ménière de oorzaak zijn. Vaak zal de oorzaak door een arts moeten worden vastgesteld.
- Pas op voor harde geluiden (disco); draag gehoorbeschermers bij luidruchtig werk.
- Zolang de oorzaak niet kan worden behandeld, kan men ervoor zorgen dat er omgevingsgeluiden te horen zijn (zet de radio zachtjes aan, indien mogelijk afgestemd op een FM zender). In veel gevallen zal men daardoor minder last hebben.
Er is een natuurlijk geneesmiddel dat bij oorsuizingen kan worden gebruikt.
Geriaforce
(3x daags 15 druppels) kan worden toegepast bij oorsuizingen als gevolg van een slechte doorbloeding (zie ook Hardhorendheid).
Bron
Naam | De 100 beste tips van Dr. Vogel |
Datum | ©1996 Uitgeverij Mix Media B.V. |
URL | http://www.mixmedia.nl |
ISBN | 9075690010 |