Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid. Ze kunnen klein zijn, maar zich ook ontwikkelen tot de grootte van een erwt. Wratten zijn onschuldig. Meestal verdwijnen ze vanzelf binnen twee jaar. Wratjes op de voetzolen of op de tenen, geven soms wel last.
In veel gevallen worden wratten veroorzaakt door een virus. Als het virus in contact komt met de huid, kan de wrat ontstaan. Vooral in gymzalen en zwembaden waar het vochtig is, kan het virus gemakkelijk zijn gang gaan. Wanneer het virus zich in de huid heeft genesteld, ontstaat de celtoename die bekend staat als wrat.
Zelf doen bij wratten
Loop niet op blote voeten in gymzalen of in zwembaden, dat vermindert de kans op wratten. Ga niet aan een wrat krabben; dan kunnen er meer ontstaan. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne en een optimale lichamelijke weerstand.
Wanneer een wrat of moedervlek gaat jeuken en/of in korte tijd groter, dikker of donkerder wordt of makkelijk gaat bloeden, raadpleeg dan beslist uw dokter.
Knoflook en wratten
Op kinderleeftijd verdwijnen twee van de drie wratten binnen twee jaar. Bij volwassenen gaan wratten ook vanzelf weg, maar dit duurt veel langer.
Wie niet zo veel geduld heeft, kan een huismiddeltje met knoflook proberen.
Rasp een bol knoflook en vermeng deze met fijngemalen zeezout en enkele druppels azijn. Bewaar het mengsel een paar dagen in een koele ruimte en wrijf dit over de wrat. Er zijn ook andere huismiddeltjes bekend, zoals de wrat inwrijven met de binnenkant van een tuinbonenschil of met een doorgesneden ui.