Steeds meer teken zijn besmet met de Borrelia-bacterie. Die bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken, een infectieziekte. Lyme kan allerlei klachten veroorzaken, van neurologische klachten (tintelend gevoelens in armen en benen,) tot gewrichtspijn, huidaandoening en psychische problemen.
In 2007 was nog maar tien procent van de teken besmet, in 2009 al twintig procent. De meeste tekenbeten lopen we op in het bos, maar ook in onze eigen tuinen wonen veel teken. Teken lijken op een kleine spinnetje en zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Eenmaal volgezogen met bloed kunnen ze wel 1 centimeter groot worden.
Als er sprake is van een besmette teek, ontstaat binnen enkele dagen op de plek waar de tekenbeet was, een rode kring op de huid verschijnen. Het verraderlijke is dat deze rode plek niet altijd ontstaat en soms ook pas na enkele maanden.
Let dus na een tekenbeet goed op andere symptomen zoals een grieperig gevoel, koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium is er kans op verlamming van gezichtsspieren, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten en hartklachten.
Zet na een tekenbeet ook altijd in de agenda wanneer de beet (ongeveer) was en wanneer de teek is verwijderd, dan kunnen eventuele klachten beter worden herleid.
De ziekte van Lyme is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg altijd een arts.
Zelf doen bij een tekenbeet
Een tekenbeet is te voorkomen door direct contact met gras, struiken en bomen te vermijden: draag lange sokken, een hoed of pet en vermijd hoog gras. Controleer na een uitstapje in het bos het lichaam (knieholten, achter de oren), de haren en ook de kleding op teken. Wie een teek ziet die in de huid vastzit, moet die zo snel mogelijk verwijderen met een tekenpen. Doe dit met een draaiende beweging. Koop niet alleen een pen voor thuis, maar leg er ook een in de auto, of doe hem de fiets- of wandeltas.