Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten. Bij diabetes maakt het lichaam niet genoeg insuline aan, of je lichaam is ongevoelig geworden voor insuline. Het lichaam kan daardoor niet genoeg gebruik maken van glucose als energiebron.
Over het ontstaan van diabetes is nog lang niet alles bekend. Van diabetes type 2 weten we dat een aantal factoren het risico op het ontstaan van diabetes verhoogt. Bijvoorbeeld als de ziekte in de familie voorkomt, door overgewicht en door weinig lichaamsbeweging. Een combinatie van deze factoren vergroot de kans op het krijgen van diabetes extra.
Inmiddels blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt in de preventie én genezing van diabetes type 2.
Jarenlang werden vetten als slecht gezien. Een menu met weinig vet en veel koolhydraten, drukt mensen juist verder de weg op van diabetes. In de biochemie van het lichaam werkt het eten van al die koolhydraten namelijk eetlustbevorderend. Ook werkt het de ongevoeligheid voor insuline in de hand.
Het goede nieuws: met een verandering van leefstijl (afhankelijk van het stadium waarin de diabetes zich bevindt) is in circa 85 procent van de gevallen diabetes terug te draaien. De oplossing schuilt in het eten van meer natuurlijke vetten, en het aantal snel opneembare koolhydraten per dag flink te beperken. De arts Hanno Pijl verwoordt in gezondNU kort maar krachtig welke fundamenteel andere inzichten er zijn over voeding en het voorkomen van diabetes type 2.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Wie kiest voor langzame verteerbare koolhydraten voorkomt hoge pieken en lage dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Probeer om die reden zo min mogelijk geraffineerde graanproducten te eten (witbrood, witte rijst en suiker). Geef de voorkeur aan voeding die de omzetting naar glucose vertraagt, bijvoorbeeld aardappelen, volkorenproducten, zilvervliesrijst en volkoren pasta.
- Focus je niet op gewichtsverlies en caloriebeperking. Verleg de focus op wat je eet, en niet op hoeveel.
- Wees zuinig met het eten van koolhydraten, vooral de koolhydraten met een hoge glycemische index, omdat die een snelle stijging van de bloedglucosespiegel geven. Dat is lastig: in tachtig procent van het industrieel gefabriceerde voedsel zitten suikers.
- Wees niet meer bang voor verzadigd vet in kaas, roomboter, worst en vlees. Verzadigd vet blijkt elke keer weer minder slecht dan tot nu werd vermoed.