• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Koorts

Mijn neefje van drie jaar heeft al langer dan een maand ’s avonds koorts (hoger dan 38 graden) Overdag is hij vrolijk en speelt hij gewoon. Zijn bloed geeft geen verhoogde bloedbezinking aan. Wat kan dit zijn? En wat is de functie van koorts bij kinderen?
– Betsy de Vries

Alexandra Alons, natuurarts:
Bij koorts die langer duurt en bij een normale bezinking is het handig om meer bloedonderzoek te verrichten. Het is goed te kijken naar het aantal witte bloedcellen (leucocyten), de verdeling van deze cellen (de zogenaamde differentiatie) en naar het CRP (is een gevoeliger maat dan bezinking). Verder zijn er specifieke testen om te kijken of er misschien een virale oorzaak is (dan zie je namelijk vaak geen verhoogde bezinking), zo kan er onder andere getest worden op CMV, hepatitis, EBV. Een minder bekende test om te kijken naar virale infecties is de eiwitflocculatie-test of IPL (onder andere uitgevoerd door het Belgisch laboratorium Ategis). Andere infecties waar nog aan gedacht moet worden zijn de ziekte van Lyme (tekenbeet?) en auto-immuunaandoeningen. Ook een te snel werkende schildklier kan soms verhoging geven. Kortom; ga terug naar de huisarts voor verder onderzoek en eventueel naar een natuurarts.

De functie van koorts is te zorgen dat de afweer beter werkt. Onderdruk koorts daarom niet te snel. In principe kan hij alvast beginnen met gezonde voeding die de afweer ondersteunt, zie bijvoorbeeld antiviraal.nl voor meer info.

Vorige bericht Premenopauze
Volgende bericht Depressief

Koorts

Mijn neefje van drie jaar heeft al langer dan een maand ’s avonds koorts (hoger dan 38 graden) Overdag is hij vrolijk en speelt hij gewoon. Zijn bloed geeft geen verhoogde bloedbezinking aan. Wat kan dit zijn? En wat is de functie van koorts bij kinderen?
– Betsy de Vries

Alexandra Alons, natuurarts:
Bij koorts die langer duurt en bij een normale bezinking is het handig om meer bloedonderzoek te verrichten. Het is handig te kijken naar het aantal witte bloedcellen (leucocyten), de verdeling van deze cellen (de zogenaamde differentiatie) en ook naar een CRP (is een gevoeliger maat dan bezinking). Verder zijn er specifieke testen om te kijken of er misschien een virale oorzaak is (dan zie je namelijk vaak geen verhoogde bezinking), zo kan er onder andere getest worden op CMV, hepatitis, EBV. Een minder bekende test om te kijken naar virale infecties is de eiwitflocculatie-test of IPL (onder andere uitgevoerd door het Belgisch laboratorium Ategis). Andere infecties waar nog aan gedacht moet worden zijn de ziekte van Lyme (tekenbeet?) en auto-immuunaandoeningen.

Ook een te snel werkende schildklier kan soms verhoging geven. Kortom terugsturen naar de huisarts voor verder onderzoek en evt. naar een natuurarts.

De functie van koorts is te zorgen dat de afweer beter werkt. Onderdruk koorts daarom niet te snel. In principe kan hij alvast beginnen met gezonde voeding die de afweer ondersteunt, zie bijvoorbeeld www.antiviraal.nl voor meer info.

Vorige bericht Beter slapen
Volgende bericht Kaas die je aankijkt

Koorts

Onze lichaamstemperatuur schommelt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Als deze temperatuur boven de 38 graden komt, hebben we koorts.

Koorts op zich is niet erg. Het is een natuurlijke en noodzakelijke reactie van het lichaam wanneer het de strijd aanbindt met schadelijke binnendringers zoals bacteriën en virussen. Een verhoging van de lichaamstemperatuur legt de activiteit van diverse ziekteverwekkers lam. Het onderdrukken van de koorts gaat dus in feite tegen deze natuurlijke reactie in. Daarom pleitte  Alfred Vogel ervoor koorts te zien als helper en niet als vijand.

Zelf doen bij koorts
Een lichaamstemperatuur beneden de 40 graden Celsius levert bijna nooit problemen op. Als de koorts langer dan vier dagen duurt, of wanneer het samengaat met sufheid, slecht drinken, stijve nek, benauwdheid, braken of diarree, moet de dokter worden gewaarschuwd. Doe dit ook als de temperatuur na een aanvankelijke daling weer stijgt. Dit is vaak een teken dat er zich opnieuw een infectie ontwikkelt. Ook bij kinderen die jonger zijn dan drie maanden of bij koortsstuipen is het goed de dokter te raadplegen.

Zorg ervoor dat het lichaam niet plotseling afkoelt. Ook temperatuurschommelingen zijn niet goed. Dat kan koortsstuipen uitlokken. Wie koorts heeft, moet veel drinken.  Een vuistregel is: voor elke graad een halve liter extra. Dus bij 38,5 graad koorts is dat twee liter (normaal moeten we anderhalf liter per dag drinken). Zorg dat lichaamswarmte weg kan: draag dunne, loszittende kleding en op bed is een dun laken en een dunne deken genoeg.

Voedingsadvies
Bij koorts is het belangrijk om de ‘afvoerkanalen’ van het lichaam extra te stimuleren: de darmen, nieren en huid. Zorg voor een goede darmwerking en vermijd zwaar verteerbaar of eiwitrijk voedsel. Drink veel, bijvoorbeeld bronwater of vitamine C-rijke vruchtensappen (citrus-, aalbessen- of vlierbessensap). Eet dagelijks een eetlepel gemalen lijnzaad. De nieren worden gestimuleerd door meer dan normaal te drinken, maar neem naast water (of mineraalarm bronwater) ook kruidenthee met berkenblad, salie, rozenbottels, guldenroede, peterselie, jeneverbes en echte tijm.

Alfred Vogel-tip
Een tip uit de oude doos: de huid kan bij koorts gestimuleerd worden door ‘azijnsokken’. Dompel sokken onder in een kommetje water met een scheut azijn en trek ze aan. Trek daar overheen een tweede paar (droge!) sokken aan. De ‘azijnsokken’ voorkomen onder meer warmtestuwingen naar het hoofd.

Homeopathische geneesmiddel

A.Vogel Belladonna D4
Wordt onder meer toegepast bij koorts.

Vorige bericht Griep
Volgende bericht Ontstekingen (algemeen)

Koorts

Veel mensen raken nogal snel in paniek als ze met koorts te maken krijgen, zeker als het kinderen betreft. Koorts is echter een volkomen natuurlijke en noodzakelijke reactie van het lichaam wanneer het de strijd aanbindt met de schadelijke binnendringers zoals bacteriën en virussen. Het onderdrukken van de koorts betekent dat de natuurlijke afweerreacties worden vertraagd. Koorts is te vergelijken met het vuur van een kachel: als dit plotseling wordt gedoofd, blijven er slakken achter. Met koorts is het in feite net zo gesteld: wanneer dit 'vuur' wordt gedoofd, blijven er gifstoffen in het lichaam achter die later ernstige schade kunnen veroorzaken.

Koorts beneden een temperatuur van 40 graden Celsius levert bijna nooit problemen op. Veel jonge mensen en kinderen hebben soms een korte periode koorts. 's Avonds komt ze op en de volgende dag is ze weer verdwenen. Bij kleine kinderen die aanleg hebben voor stuipjes is voorzichtigheid geboden. Als ouder weet u meestal zelf wel of dit voor uw kind geldt, omdat andere kinderen uit uw gezin er last van hadden of omdat het kind zelf al eerder last van stuipjes had. Laat een kind dat hoge koorts heeft geen TV kijken. Kinderen die met koorts gepaard gaande ziekten doorstaan, zijn op latere leeftijd doorgaans minder vatbaar.

Wanneer de koorts erg hoog wordt (boven 40 graden Celsius) of enkele dagen aanhoudt, moet u de arts waarschuwen; dit geldt zeker ook in het geval van bejaarde mensen! In alle andere gevallen kunt u de koorts rustig haar werk laten voltooien zonder haar met medicijnen te onderdrukken. Daarbij moet u ervoor zorgen dat de afvoerkanalen van het lichaam goed functioneren. De nieren kunt u stimuleren door veel te drinken, bijvoorbeeld Guldenroededrank of rozebottelthee, of vruchtesappen (liefst vers geperst) waaraan u per glas telkens enkele druppels Solidago complex toevoegt.
Zolang er koorts is, verdient het aanbeveling weinig of niets te eten, zeker geen eiwitrijke of slecht verteerbare voeding. Vijgen, sinaasappels, grapefruit, appels, druiven, frambozen, wortels en komkommers zijn wel goed. Kinderen kunt u beter geen eten opdringen.

Een overvloedige transpiratie ondersteunt het koortsproces. Baby's met hoge koorts kunt u af en toe een badje geven waarbij de watertemperatuur één tot twee graden onder de lichaamstemperatuur ligt. Voor kinderen en volwassenen kunnen 'azijnsokken' verlichting geven. Dit zijn twee paar sokken, over elkaar heen aangetrokken, waarbij het eerste paar in koud water is gedompeld en met azijn of Molkosan is besprenkeld. Hierdoor zal de temperatuur niet verder stijgen.

Er is een natuurlijk geneesmiddel dat kan worden gebruikt om het koortsproces optimaal te ondersteunen.

Gelsemium complex
(5x daags 10 druppels) kan worden toegepast bij elke ziekte die met koorts gepaard gaat. Het is een breedwerkend homeopathisch complexmiddel dat de koorts in alle stadia begeleidt.

Wie zich na een koortsperiode nog wat slap voelt, moet nog een week lang Solidago complex gebruiken om het lichaam te helpen alle afvalstoffen snel uit te scheiden.

Vorige bericht Kneuzingen
Volgende bericht Koortslip

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar